GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

SVT gör sig till islamvänsterns språkrör

Återigen misslyckas Public service med att skilja på opinionsbildning och opartisk nyhetsförmedling. Nu senast Kulturnyheternas Per Andersson som går över gränsen när han försvarar extrema aktivister.
Publicerad 17 september 2021 • Uppdaterad 17 september 2021
Aktivisterna Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi anländer till hovrätten för västra Sverige, i bakgrunden Ann-Sofie Hermansson.
Aktivisterna Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi anländer till hovrätten för västra Sverige, i bakgrunden Ann-Sofie Hermansson.
Foto: Adam Ihse/TT

Förtalsmålet mot Göteborgs tidigare kommunalråd Ann-Sofie Hermansson (S) har fått stor uppståndelse runt om i hela riket. Det var i mars 2018 som Hermansson ingrep för att stoppa en filmvisning i kommunens lokaler med vad hon menade var extrema aktivister, Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi, båda med kopplingar till organisationen Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén (MMRK). Filmvisningen skulle bland annat handla om Frankrikes burka-förbud och Hermansson motiverade ingreppet med ett blogginlägg, vilket är det som de båda aktivisterna nu menar utgör förtal.

Förtalet har redan ogillats av tingsrätten i Göteborg men har nu tagits upp i hovrätten. Efter förhandlingar under förra veckan kommer domen att meddelas den 30 september. Då får vi veta om hovrätten går på tingsrättens linje eller ej.

SVT var inte sen med att göra politik av rättsfallet. I en analys på SVT:s webbsida den 7 september tar Kulturnyheternas redaktör Per Andersson de båda aktivisterna i försvar. Andersson menar att tingsrätten har resonerat märkligt när man i sitt friande faktiskt finner stöd för Hermanssons påstående att kalla aktivisterna ”extrema”. ”Det är svårt för mig att förstå relevansen”, skriver Andersson om att tingsrätten funnit att det faktiskt finns skälig grund för att kalla aktivisterna för extrema.

Hur Andersson inte kan tycka att dessa uppgifter är relevanta är ytterst märkligt. Terrorforskaren Magnus Ranstorp konstaterade redan 2018 i en artikel i Göteborgs-Posten att de båda aktivisterna är extrema och har ”relativiserat terrorismen och extremismen i varje hörn”. Ranstorp berättade redan då att aktivisterna uppträtt i Svenska förenade muslimers regi, en ”extremistisk hubb” där IS-resenären Mikael Skråmo (svensk IS-resenär) och andra funnits i närheten. Samma organisation har också bjudit in brittiska CageUK, som arbetar för att ”neutralisera det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Storbritannien” samt föreläsare som vill straffa homosexualitet med döden.

Doubakils vision är utan tvekan en sorts marxistisk klasskamp i islamsk tappning, en islamvänster. I en intervju med den rasidentitära organisationen Antirasistiska Akademin kallar hon Europadomstolens beslut att försvara slöjförbud på arbetsplatser som ett resultat av ”fascism”. Den välbelagda uppgiften om moralpoliser i förorter avfärdar Doubakil som ”hörsägen”. Hon menar att Sverige i dag bedriver en antimuslimsk, rasistisk politik och vill se en politisk konfrontation mellan muslimer och vita svenskar. På så sätt delar hon de högerextremas besatthet av ras i all form av politik.

Denna extrema islamvänster går SVT:s kulturredaktör ut till försvar för med sin skattefinansierade opinionsbildning.

Det handlar såklart inte om att förringa en viktig kulturdebatt om en viktig och mångbottnad fråga. Ägnade sig Hermansson åt olämplig politisk styrning av kultur när hon stoppade filmvisningen i kommunens lokaler? Denna fråga är i högsta grad relevant och förtjänar en saklig debatt.

Men, det är inte den debatten som kulturredaktören vid vårt opartiska TV-bolag riktar in sig på. I stället tar han aktivisterna i försvar, där han gör sig själv till vapendragare för värsta sortens islamister: De som döljer sitt kvinnoförakt och sin extremism bakom en förnissa av vänstervriden maktkritik.

Allmänheten bör inte köpa det, och det bör inte SVT:s chefer heller.

Carl-Vincent ReimersSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.