GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sverige kan inte räkna med Nato, om inte Nato kan räkna med Sverige

Många svenskar tror att Nato skulle hjälpa Sverige vid ett akut militärt hot även utan ett svenskt Nato-medlemskap. Det är en egoistisk försvarspolitisk hållning byggd på spekulationer.
Publicerad 9 januari 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Svenska flaggan och Nato-flaggan.
Svenska flaggan och Nato-flaggan.Foto: HANS T DAHLSKOG

I söndags publicerade Dagens Nyheter resultatet från en opinionsundersökning om svenskarnas inställning till ett svenskt Nato-medlemskap som tidningen låtit opinionsföretaget Ipsos genomföra (DN den 7 januari).

Undersökningen visar att stödet för ett svenskt Nato-medlemskap minskar och att motståndet mot ett sådant ökar jämfört med ett år sedan då tidningen lät genomföra en liknande undersökning. Stödet för ett svenskt medlemskap sjunker från 35 till 31 procent. Samtidigt ökar motståndet från 40 till 44 procent.

Att stödet sjunker är förvånande med tanke på det europeiska säkerhetsläget där Rysslands folkrättsvidriga annektering av Krim 2014 har omkullkastat den europeiska säkerhetsordningen. Samma lands krigföring mot Georgien 2008 samt alltjämt pågående krig mot Ukraina ska också nämnas. De senaste årens försvarsdebatt har samtidigt gjort alla medvetna om de stora bristerna i den svenska försvarsförmågan.

Detta sammantaget borde tala för ett starkare stöd i opinionen för ett svenskt Nato-medlemskap: i en tid när ett auktoritärt Ryssland uppträder aggressivt i vårt närområde borde det vara uppenbart för alla att ett litet land som Sverige med egen bristande försvarsförmåga är i behov av ett Nato-medlemskap. Både för att åtnjuta försvarsgarantier och för att minimera riskerna för att Sverige utsätts för militära hot.

Samtidigt visar undersökningen att så många som 46 procent av svenskarna tror att Nato skulle komma till Sveriges hjälp vid ett akut militärt hot trots att vi inte är med i försvarsalliansen. Bland dem som motsätter sig ett svenskt Nato-medlemskap är siffran dessutom ännu högre, hela 57 procent av Nato-motståndarna tror att Nato skulle komma Sverige till hjälp. Och endast 22 procent tror inte att Nato skulle hjälpa Sverige.

Många verkar därmed tänka att Sverige nog kan räkna med Nato utan att Nato kan räkna med Sverige.

Visst kan man spekulera i att Sverige skulle få hjälp från Nato om vi utsattes för ett militärt hot. I vissa scenarier kan det också vara troligt. Men man ska komma ihåg att det i så fall enbart sker om det också ligger i Natos intresse att bistå Sverige. Och att Sverige skulle få hjälp från Nato utan ett Nato-medlemskap handlar just om spekulationer. Endast ett medlemskap, och därmed åtnjutande av Nato-stadgans artikel 5, är en garanti för att så verkligen sker.

Att räkna med hjälp från andra utan att också ömsesidigt vara beredd att bistå dem man tror ska hjälpa en är dessutom en egoistisk försvarspolitisk hållning. Förväntar man sig att någon ska komma till Sveriges undsättning, ja då är den rakryggade hållningen att man också måste vara beredd att solidariskt hjälpa andra.

Anders GustafssonSkicka e-post