Sverige borde vara berett att hjälpa Venezuela

Ledare Artikeln publicerades
En tillfällig öppning av gränsen mot Colombia fick hundratusentals venezuelaner att gå över för att kunna köpa mat.
Foto:Ariana Cubillos
En tillfällig öppning av gränsen mot Colombia fick hundratusentals venezuelaner att gå över för att kunna köpa mat.

Venezuelas kris förvärras, enligt tidningen Dagens Medicin. Vården drabbas hårt.

Jag minns så väl hur debatten gick för tio år sedan. Venezuela lyftes då upp av vänstern som det nya praktexemplet på socialistisk politik, där pengar omfördelades från rika till fattiga och amerikanska intressen skickades ut ur landet.

I dag är det desto tystare. Lite väl tyst kan jag tycka, även i vanliga dags- och kvällstidningar.

Venezuelas kollaps är total. På bara några år har landet gått från stadigt ökade rikedomar till tomma butikshyllor, svält och upplopp på gatorna. Och då pratar vi inte om något ensligt ökenland, utan om en av världens största oljeproducenter, med en än större potential för framtiden. När det gäller upphittad olja som ännu ligger kvar i marken är Venezuela världsetta.

    I dagarna rapporterade tidningen Dagens Medicin om vad kollapsen har betytt för vården. På bara ett år har antalet döda barn på BB fördubblats på sjukhuset i Caracas. Det råder brist på 85 procent av alla mediciner. Strömavbrott och trasiga reservgeneratorer har gjort att kirurgiska ingrepp skett i ljuset av mobiltelefoner.

    Den nya socialismen visade sig vara precis lika förödande som den gamla. Venezuelas enorma oljetillgångar hade kunnat investeras i goda förutsättningar för företag, som hade stått stabila även när oljepriserna sjönk mot botten.

    I stället byggdes ett enormt omfördelningssystem upp, helt baserat på att pengar alltid skulle flöda in. Maktkoncentrationen till den politiska toppen skapade korruption, och det blev viktigare att värna politiska kontakter än folkets intressen.

    President Maduro vägrar av politiska skäl att ta emot nödbistånd från omvärlden, trots det enorma lidandet. Skulle det ändras borde även Sverige vara berett att ställa upp.

    Socialismen har åter kollapsat, men folket måste räddas.