Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Svenska banker bör donera korruptionspengar till Ukraina

Vissa av de bankerna som försvårar hjälpinsatser i Ukraina, har tjänat stora summor pengar på att främja ryska intressen genom att låta oligarkmiljarder slussas genom sina filialer.
Publicerad 5 oktober 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Dessvärre tros även pengar har gått till att stärka Rysslands och Vladimir Putins makt.
Dessvärre tros även pengar har gått till att stärka Rysslands och Vladimir Putins makt.Foto: Gavriil Grigorov

Under tisdagen började rättegången mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen som står åtalad för grovt svindleri. Under 2019 uppdagades i SVT:s Uppdrag granskning att det, trots att det fanns tydliga indikatorer på att det föregick penningtvätt, slussats 40 miljarder kronor genom Swedbanks baltiska delar till bland annat ryska oligarker och vapenhandlare (DN den 4 oktober). Totalt tros hisnande 3 000 miljarder kronor ha gått via misstänkta konton i de baltiska filialerna tillhörande Swedbank (SVT den 27 april).

Visst vore det illa nog om miljarderna enbart hade använts till ryska oligarkers lyxyachter. Dessvärre tros även pengar har gått till att stärka Rysslands makt, via exempelvis rysk säkerhetstjänst och ryska påverkansoperationer (SVT den 27 april).

Annons

Swedbank är inte heller ensamt skyldig till omfattande penningtvätt i Baltikum. Även Danske Bank, Nordea och SEB är misstänkta.

”Resultatet är dessvärre ofta att enskilda privatpersoner i stället fastnar i bankernas nät, medan kriminella hittar (eller tillåts hitta) vägar runt.”
Emma Jaenson

Som om det inte var illa nog försvårar nu banker för privatpersoner att skicka hjälpbidrag till Ukraina.

Ett antal representanter från hjälporganisationer beskriver i Aftonbladet (den 27 september) att privatpersoner som samlat i pengar till organisationen ”Come back alive” som köper in drönare till det ukrainska försvaret, fick sina transaktioner frusna av Handelsbanken. Nordic Ukraine Forum som hjälper till att samla in pengar till humanitärt arbete fick avslag när de ansökte om Swish via Handelsbanken. Och en insamling för att köpa in en bil för att hjälpa skadade och människor att få vård, stoppades av Nordea då det stred mot deras bankvillkor.

Anledningen stavas penningtvättslagstiftning. Syftet med lagstiftningen är naturligtvis att komma åt personer som försöker utnyttja bankerna för ljusskygga affärer. Resultatet är dessvärre ofta att enskilda privatpersoner i stället fastnar i bankernas nät, medan kriminella ofta hittar (eller tillåts hitta) vägar runt.

Men inte nog med att bankerna stoppar småsummor som ska gå till att hjälpa den ukrainska befolkningen. Än värre blir det om man betänker att vissa av de bankerna som försvårar hjälpinsatser i Ukraina, har tjänat stora summor pengar på att främja ryska intressen genom att låta oligarkmiljarder slussas genom sina filialer.

Självklart kan de svenska bankerna stötta donationerna till Ukraina, om de vill. Det är också det moraliskt riktiga att göra. Men som Rysslandsexperten Edward Lucas påpekar bör de banker som har tjänat pengar på rysk korruption donera all den vinsten till att återuppbygga Ukraina. Det är det enda riktiga att göra.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons