Straff ska komma tidigt

Ledare Artikeln publicerades
En polisbil i Malmö som satts i brand.
Foto:Johan Nilsson / TT
En polisbil i Malmö som satts i brand.

Man gör inte de unga en välgärning genom att se mellan fingrarna på deras brott.

Den 15-åriga mannen fångades flyende från ett mordförsök vid en tunnelbanestation i Stockholm i fredags. Offret, en man i 40-årsåldern, vårdades i dagar efter den allvarliga knivskärningen. Den misstänkta gärningsmannen var däremot snabbt ute på fri fot.

Men hänsyn till den låga åldern ville åklagaren inte häkta honom. Men om inte ens ett mordförsök leder till att man blir inlåst, vad krävs då?

Kriminalitet och laglöshet, speciellt i utanförskapsområden, har blivit ett stort samhällsproblem. Många reagerar, med rätta, mot alltför svaga reaktioner från samhällets sida. I ett inslag i Agenda tidigare i våras får journalisterna följa med polisen ut till ett område i Örebro som drabbats av brottsligheten.

    Meningen med insatsen, förklarar polisen, är inte att gripa någon utan att få gängen att lugna ner sig och åka hem. Inte ens direkta hot mot poliserna leder till något ingripande.

    Man ska akta sig för att kritisera polisens agerande i enskilda fall, ibland finns det goda taktiska skäl att inte gripa in direkt. Men när det blir till en vana utmanas det allmänna rättsmedvetandet, som kräver att den som begår brott riskerar att straffas.

    På samma sätt är det upprörande när unga kriminella kan begå de allra mest allvarliga brott, men ändå springa fritt ute på gatan dagarna därpå. Det är inte konstigt att det i vissa gäng sprids ett förakt för den svaga svenska rättsstaten.

    Alla människor förtjänar en andra chans, och det gäller särskilt de som redan i unga år dras in i gängkriminaliteten. Men att inte ingripa tidigt är att göra dem en otjänst. Risken är då att de dras än djupare in i brottsligheten och får möta Polisen först när brotten blivit så allvarliga att många år väntar bakom gallret.

    Grov brottslighet bekämpas genom att tidigt markera mot "mildare" brott.