Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SSU: ”Fel av S att anpassa sig till SD”

Molham Alshooykh bakgrund skiljer sig från de flesta andra ungdomsförbundare. När vi ses över en kaffe på Renates bageri i Olofström, kastas vi tillbaka till Syrien 2011.
Detta är den sjunde delen i ledarsidans intervjuserie med Blekinges ungdomsförbund.
SSU Blekinges ordförande kom hit från Syrien 2015. Ledarsidan har frågat honom om hur han ser på de senaste årens avslöjanden om antisemitism i granndistriktet SSU Skåne.
SSU Blekinges ordförande kom hit från Syrien 2015. Ledarsidan har frågat honom om hur han ser på de senaste årens avslöjanden om antisemitism i granndistriktet SSU Skåne.
Foto: Privat

Då bor Alshooykh i staden Manbij, nio mil från storstaden Aleppo i norra Syrien. Han går då i åttan och som ordförande för sin skolas elevkår organiserar han flera regimkritiska demonstrationer. Reaktionen från regimen är omedelbar.

– Dagens efter den första demonstrationen kom polisen till skolan och frågade ut mig i rektorns rum, men utan att rektorn fick vara med. De frågade mig ”Vill du ha frihet?” och jag svarade ”Ja, det vill jag.”. Då började de att prygla mig.

"En liten kille i årskurs sju på en annan skola mördades av den syriska polisen eftersom han hade skrivit ”frihet” på en skolbyggnad"

Fortsättningen, är i dag historia. Syrien kastades in i ett blodigt inbördeskrig som hittills orsakat över 200 000 döda. Men även om kriget slagit sönder livet för många människor beskriver Alshooykh en tillvaro redan innan kriget där det var svårt att få pengarna att räcka till. Trots att pappan var lärare behövdes två andra jobb för att få lönen att räcka. Det skulle dock bli mycket värre när kriget kom.

– En liten kille i årskurs sju på en annan skola mördades av den syriska polisen eftersom han hade skrivit ”frihet” på en skolbyggnad, berättar han. En uppenbar påminnelse om att i vissa delar av världen är kraven på grundläggande mänskliga friheter fortfarande en livsfarlig idé.

2013 lämnade Alshooykh Syrien och hamnade i Turkiet i ett par år. I slutet av 2015 gick resan vidare till Sverige och Olofström, där pappan redan fanns. Alshooykh anlände alltså som en del av familjeåterföring. I dag talar han både svenska och har läst in en gymnasieexamen. Intresset för svensk politik kom efter att en samhällslärare hade frågat om han ville följa med på ett kommunfullmäktigesammanträde.

– För mig var det värdegrunden som var avgörande för att det blev Socialdemokraterna. Tron på mänsklig frihet och välfärd, men också solidaritet med andra människor är viktig för mig.

"Jag har upplevt IS, jag har blivit tillfångatagen av dem när jag var i Syrien, så jag vet vad islamism är för något"

Efter bara fem år i Sverige sitter han i dag som nyvald ordförande för SSU Blekinge, vid sidan av jobb som timvikarie i vård- och omsorg i Tingsryd. I valet 2018 var tanken att Alshooykh skulle ha stått på kommunlistan, men en regel hindrade detta: eftersom han inte är svensk medborgare behöver han enligt lag ha bott i Sverige i tre år i följd för att ställa upp som kandidat, något han var endast tre dagar från att uppnå. Men som ledamot av kommunstyrelsen deltar han redan i lokalpolitiken.

Vilka ser du som de största politiska problemen i Olofström, Blekinge och Sverige?

– För Blekinge är det ett jätteproblem att så många ungdomar lämnar länet. Vi måste stärka BTH och få fler program så att fler kan stanna och utbilda sig här. Nu stannar bara de äldre.

Men kan det inte också handla om att man måste locka tillbaka dem som redan har flyttat?

– Jo, men där spelar lönerna en stor roll. Lönerna är högre i Stockholm än i Blekinge. Därför borde riksdagen och fackförbunden ta ett större ansvar för att se till att lönerna blir mer lika över hela landet. Samma jobb ska ge lika betalt oavsett det utförs i Blekinge eller i Stockholm.

Har du någon särskild hjärtefråga?

– Migrations- och integrationsfrågan är jätteviktig. Vi måste se till att nyanlända hittar sin plats i samhället och att man känner till sina rättigheter- och skyldigheter. Det handlar också om att nyanlända inte kan tillåtas att bosätta sig på samma plats om vi ska kunna bygga ett ”vi” i samhället.

Sedan 2015 har Socialdemokraterna fört en betydligt hårdare migrationspolitik. Hur ser du på den omsvängningen?

– 2015 blev jättesvårt, det var kaosartat. Men majoriteten av de nyanlända som kom då har etablerat sig i samhället nu, det är viktigt att säga.

Alshooykh vänder sig också emot öppningen för att göra tidsbegränsade uppehållstillstånd till huvudregel, något regeringen nyligen föreslagit.

– Varför ska jag anstränga mig för att etablera mig i ett samhälle när jag inte ens vet om jag får stanna?

Det du säger om vikten av att bygga ett ”vi” tycker jag är intressant. I svensk debatt har etablerade partier varit bra på att hylla vår mångfald, men inte hur vi ska bygga samhörighet mellan människor av olika härkomst. Vad föreslår du?

– Svenska folket är ett ganska blygt folk, inte så värst sociala. Samtidigt finns det många svenskar som vill träffa invandrare men som inte vet hur man gör. Jag tror ett sätt att lära känna varandra bättre hade varit att anordna fler ”språkcaféer”, mötesplatser där man an skapa kontakt mellan människor.

SSU är ett förbund som de senaste åren skakats av en rad politiska skandaler, inte minst kopplat till antisemitism. I en rad granskningar i Kvällsposten avslöjades 2018 hur SSU:s distrikt i Skåne tagits över av en extrem falang präglad av antisemitism, islamism och homofobi. Har sådant även förekommit hos er?

– Det var väldigt tråkigt när detta avslöjades. Man måste respektera människors livsval och att man får älska vem man vill. Däremot tycker jag att media riktar för mycket problem mot islam. Jag har upplevt IS, jag har blivit tillfångatagen av dem när jag var i Syrien, så jag vet vad islamism är för något. Men detta är inte en tolkning av islam som företräds av den stora majoriteten muslimer.

Men är det inte ett problem att SSU blivit ett tillhåll för islamister som inte delar era värderingar?

– Jo och SSU har ju nu bytt ut styrelsen och ersatt den med en ny styrelse.

Har ni haft medlemmar hos er med liknande värderingar?

– Det har jag aldrig hört. Men vi har självklart diskuterat händelsen i Skånedistriktet när det inträffade.

De senaste åren har Socialdemokratin trappat en stor del av sina väljare till Sverigedemokraterna, inte minst här i Blekinge. Hur ska ni vända det?

– Migrationsfrågan är såklart skälet till detta, men jag tycker att S har gjort fel när man anpassat sig till SD. Vi har inte följt våra värderingar. Jag tycker inte man ska skicka tillbaka människor till länder där de riskerar att mördas.

Nyfiken på ungdomsförbunden: SSU

Molham Alshooykh (22 år) ordförande för SSU Blekinge

Bor: I Olofström
Jobbar: I vård- och omsorg i Tingsryd
Fritiden: Politiken tar nästan all ledig tid

Läs mer