Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sylvia Asklöf Fortell: Sölvesborg ska inte syssla med utrikespolitik!

Kommuner är inga kampanjapparater och ska inte användas för att bedriva någon slags hemmasnickrad utrikespolitik. Det går emot kommunallagen.
Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Krönika • Publicerad 26 juni 2024
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Lena Ehring

Jaha. Nu har vi alltså kommit dithän, att svenska kommuner inbillar sig att det ligger på deras bord att bedriva kampanjer och utrikespolitik. Göteborgs stad har häromveckan röstat igenom ett förslag att bojkotta varor från Israel. Även Lund och Malmö kommun har rest frågan. Så vitt jag minns, ingick detta i samhällskunskapens grundkurser - en kommun ska inte ägna sig åt sådant.

Dessvärre har även Vänsterpartisten Willy Söderdahl i Sölvesborg varit ute och snurrat i samma politiska tassemarker. ”Vilken omfattning av inköpen till kommunen som kommer från Israel eller de andra staterna vet han inte, men tänker främst på livsmedel som apelsiner och avokado. Han tror att mycket kan köpas från andra håll”, skriver BLT i helgens artikel. Att Vänsterpartiet saknar omdöme i frågan är kanske inte så förvånande, men Socialdemokraterna borde verkligen veta bättre, för Birgit Birgersson Brorsson (S) är inne på samma tankegångar. Sölvesborgs kommun ska nu göra en utredning kring i vilken omfattning inköp från Israel sker, samt konsekvenser.

Annons

Ursäkta mig, men vad är det de styrande inte förstår? Bojkotter och sanktioner är något stater ägnar sig åt. Så vitt jag vet ingår Sölvesborg fortfarande i svenska staten och ska då inrätta sig det som står i kommunallagen: 2 § Kommuner och regioner får inte ha hand om sådana angelägenheter som enbart staten, en annan kommun, en annan region eller någon annan ska ha hand om. Lag (2019:835).

Kommuner är inga kampanjapparater - om Willy Söderdahl eller Birgit Birgersson Brorsson vill ägna sig åt detta får de engagera sig i en frivilligorganisation för att påverka staten. Som lök på laxen jämför Söderdahl Israels situation med Rysslands oprovocerade överfallskrig på Ukraina, liksom för att frisera sina ståndpunkter. Det gör allt bara ännu värre.

Efter att bland andra liberalerna i Göteborg överklagat kommunens beslut i förvaltningsrätten, meddelades under tisdagen: ”Förvaltningen uppfattar en risk för att föreslagna beslutssatser gäller frågor som enligt kommunallagen ligger utanför den kommunala kompetensen och i stället är angelägenheter som staten har hand om,” skriver Dagens Nyheter.

Det står naturligtvis den enskilde fritt att köpa vad man vill och inte vill, både för Söderdahl och Brorsson. Men de här idéerna får underkänt från förvaltningsrätten. I ljuset av detta borde Sölvesborgspolitikerna noga tänka över sitt nästa steg. Helst kasta förslaget där det hör hemma: långt ner i det runda arkivet.

Annons
Annons
Annons
Annons