Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Socialdemokraterna äger inte våra barn

Frågan är varför Socialdemokraterna vill slå så brett. Varför inte bara rikta in sig på de som inte har med sig det svenska språket hemifrån?
Publicerad 25 juni 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Foto: Bo Åkesson

Drygt 84 000 barn i förskoleåldern var inte inskrivna på förskola under 2022. Bland de som är 3-5 år går drygt 23 000 barn inte på förskola. Och skillnaderna är stora mellan barn med invandrarbakgrund och barn med svensk bakgrund.

I dag bedrivs redan uppsökande verksamhet för att förmå föräldrar i utsatta områden att placera sina barn på förskola. Men det räcker inte, enligt Socialdemokraterna. De vill nu också införa skolplikt från tre års ålder.

Annons

En socialdemokratisk arbetsgrupp, som leds av riksdagsledamoten Lawen Redar (S), föreslår nu att förskolan ska vara obligatorisk från tre års ålder för alla barn (SR den 18 juni). Syftet är tydligt: integrationen. Barn i utsatta områden ska lära sig svenska och deras föräldrar ska arbeta i stället för att vara hemma med barn.

Och som riksdagsledamoten Viktor Wärnick (M) påpekar, slår förslaget väldigt fel. Det straffar alla barn. Moderaterna vill i stället se en “språkförskola” för de invandrarbarn som har behov av förskola för att lära sig svenska, men som inte tvingar de barn som inte har behov att lära sig svenska.

Och frågan är varför Socialdemokraterna vill slå så brett. Varför inte bara rikta in sig på de som inte har med sig det svenska språket hemifrån? Sannolikt handlar det om att man vill använda barn till svenska föräldrar som hävstänger för att främja språk hos barn med utrikesfödda föräldrar. Treåringar betraktas kort sagt som verktyg för integration.

Så vad är då nästa steg? Att införa bussning för dagisbarn från utsatta områden? Det har som bekant redan gjorts i grundskolan på många håll runtom i Sverige, i syfte att höja betygen och minska segregationen.

”Barnen är till syvende och sist föräldrarnas ansvar – inte statens. Och inte Socialdemokraternas.”

Samtidigt finns det mängder av anledningar att föräldrar inte sätter sina barn i förskola, förutom att de är dåligt integrerade. Det kan handla om att de vill uppfostra sina barn själva eller att föräldrar vill tillbringa mer tid med sina barn när de är små. Det kan också handla om att barn vantrivs på förskolan och bara vill vara hemma med mamma eller pappa. Är det inte då direkt omoraliskt att tvinga barnen till statliga institutioner långt ifrån sina föräldrar?

Men i grund och botten spelar anledningarna mindre roll. Barnen är till syvende och sist föräldrarnas ansvar – inte statens. Och allra minst Socialdemokraternas.

Vill man få ut utrikes födda i arbete – och lära sig svenska – bör linjen vara att ställa högre krav, snarare än att ösa på med fortsatta bidrag. Hade många inte haft råd att vara hemma – trots att man är fullt arbetsför – hade man gjort något åt den saken. Exempelvis skaffat ett arbete och lärt sig det svenska språket.

Men i stället fortsätter Socialdemokraterna ösa på med tvingande åtgärder som drabbar alla – och nu också de minsta barnen.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons