GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ledare

Emma Jaenson: Snus är bra för Sverige

EU:s krig mot snuset fortsätter. Men med utgångspunkt i hur verkligheten ser ut borde europeiska länder snarast importera snus för att minska skadorna av cigarettrökningen.
Emma JaensonSkicka e-post
Publicerad 5 december 2018
Emma Jaenson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Nej, det är varken snyggt eller trevligt med snus. Men det är trots allt bättre än cigaretter.
Nej, det är varken snyggt eller trevligt med snus. Men det är trots allt bättre än cigaretter.Foto: Aas, Erlend

Ifall vi ska förbjuda dåliga saker med utgångspunkt i forskning hamnar raffinerat socker på topplats. Folkhälsomyndigheten rapporterade i juli i år att över hälften (51 procent) av Sveriges befolkning är överviktig. Övervikt och fetma leder till bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Pratar du med en hjärtläkare bör även saltet i vår mat regleras. Även bilkörning borde förbjudas - om man nu ska se till de reella skadeverkningarna. Ungefär 3000 personer skadas svårt i trafikolyckor varje år, cirka 250 omkommer.

Men inom EU är det snuset som ska bort. Nyligen beslutade EU-domstolen nämligen att snus inte får säljas i Europa, förutom i Sverige. Märkligt i sammanhanget är att Sverige har lägst tobaksdödlighet i hela Europa. Det beror inte på att vi konsumerar mindre tobak, utan att många svenskar väljer det mindre skadliga snuset framför den starkt hälsovådliga cigaretten. Det faktum att svenska män röker minst i hela världen, samtidigt som det finns runt en miljon snusare, tros vara en bidragande orsak till att svenskar inte i lika hög utsträckning får KOL och lungcancer.

På Expressen Debatt beskriver Europaparlamentarikern Christoffer Fjellner (M) att ”Statistik visar från EU-kommissionen visar nämligen att 700 000 européer dör av rökning varje år. Forskning publicerad i den ansedda medicinska tidskriften the Lancet visar att motsvarande siffror för snuset till och med kan vara noll” (Expressen den 22 oktober).

Men även här på hemmaplan pågår kriget mot snuset: "Generellt tobaksförbud skall gälla inom Landstinget Blekinges samtliga verksamheter, vilket innebär att tobaksbruk inte är tillåtet under arbetstid". Personalen får alltså inte snusa under arbetstid, däremot är det paradoxalt nog okej att använda nikotinläkemedel.

Men inte nog med att både EU och svenska landsting reglerar snusanvändningen. Nu vill antisnus-lobbyn: A non smoking generation, gå ännu längre och dubblera priset på snus i Sverige. De vill också förbjuda smaker och produktdesign (Expressen den 30 november).

Men att Sverige brukar ungefär lika mycket tobak som genomsnittet av de europeiska länderna, men har lägre risk för tobaksrelaterade sjukdomar, borde ge en fingervisning om vad de politiska besluten borde landa i. Snus är ett bra alternativ till cigaretter. Snus är inte lika skadligt som cigaretter. Snus kan till och med vara ett gott alternativ för dem som vill sluta röka.

De regleringar som instiftats för att motarbeta snuset, och som fortsatt drivs på av anti-snuslobbyn har ingen förankring i vetenskap. För även om snus naturligtvis inte är bra, så är det trots allt bättre att folk snusar än att de röker.

Uppfattningen att vi bör förbjuda snus är rent ideologisk. Landstinget Blekinge borde snarast uppmuntra cigarettrökare att börja snusa i stället. Likaså borde EU-länderna börja importera stora mängder snus för att minska skadorna av cigarettrökningen i sina egna länder. Politiska beslut ska baseras på vetenskap utifrån verkligheten, snarare än politikers känsla om verkligheten. Det finns väldigt många saker, som faktiskt är bevisligen mycket farligare än att snusa. Ändå fortsätter kriget mot snuset.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.