Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sluta dalta med snattarna!

Så mycket som 35 procent av Sveriges handlare har utsatts för stöld den senaste veckan. Vardagsbrottslingar måste sättas dit, och rättsväsendet måste sluta dalta med återfallsförbrytare.
Publicerad 30 mars 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
I dag avskrivs brott omedelbart om det rör sig om en stöld på mindre än 60 kronor.
I dag avskrivs brott omedelbart om det rör sig om en stöld på mindre än 60 kronor.Foto: unknown

En typ av kriminalitet som ofta hamnar lite i skymundan i debatten om brott och straff är den som riktas mot handeln. Den 26:e mars besökte Helene Björklund (S) Olofström. För många företag inom livsmedelsindustrin hör nämligen stölder, hot och skadegörelse till vardagen.

Den brottstyp som ökar allra mest för Sveriges handlare är bedrägeri. Det kan röra sig om personer som byter en varas prismärkning, kortbedrägerier eller personer som gör återköp med felaktiga kvitton. Var femte handlare – 19 procent – säger att de har blivit utsatta för bedrägeri den senaste månaden, enligt Svensk Handels Trygghetsbarometer. Dessutom har fyra av tio handlare utsatts för någon typ av brott den senaste månaden. Så mycket som 35 procent meddelade att de utsatts för stöld den senaste veckan (!).

Annons

Det här är naturligtvis mycket allvarligt. Handlare förlorar enorma summor pengar och konkurrensen skadas allvarligt. I dag arbetar cirka en halv miljon människor inom handeln, som genererar drygt tio procent av skatteintäkterna. Arbete inom handel är dessutom en väg in i arbetslivet för många: var fjärde person har sitt första jobb där. Att kriminella får härja fritt i butiker är således inte enbart skadligt för butikerna i sig, utan för hela samhället.

Samtidigt anmäls enbart två av tre brott. För vad är poängen? De flesta brott leder aldrig till åtal. Erik Olsson, Ica-handlare i Olofström, beskriver att “70 till 80 procent av alla stölder i butik upptäcks aldrig. I de fall de upptäcks och anmäls, är det bara en ringa procent som tas upp av åklagare. Ringa stöld går till åklagare men åklagarna har inte tid vilket innebär att ärendet läggs ner, trots att personen i fråga kanske har erkänt brottet.”

Det är helt orimligt. Redan i dag lägger handlare enorma summor pengar på väktare, kameror och kostnader för att hantera sjukskrivningar efter brott. Men i grund och botten handlar problemen om för få polisresurser, och om ett allt för slappt rättsväsende. Handlare startar affärer för att de vill sälja varor, inte för att jaga kriminella. Det är polisens arbete.

Men vardagsbrottslighet är inte prioriterat. I dag avskrivs brott omedelbart om det rör sig om en stöld på mindre än 60 kronor. Det är alltså fritt fram att snatta så länge du håller dig inom en viss gräns. Person som begår upprepade brott – de så kallade återfallsförbrytarna – tenderar dessutom att (om de väl får straff) enbart få dagsböter. Men många kriminella saknar av naturliga skäl en inkomst och åtta av tio betalar aldrig av sina bötesbelopp innan det avskrivs helt av Kronofogden. De får alltså inget straff över huvud taget (SvD april 2018). Det paradoxala i svenskt rättsväsende är dessutom att en person gynnas ju mer brott han begår.

Samtidigt har Sverige flest anmälda stölder per invånare i hela EU. Naturligtvis hänger det ihop med att människor kan begå brott i princip ostraffade. Rättsväsendet måste skärpa straffen mot dessa individer. Därutöver måste naturligtvis butiker kunna porta kriminella individer. Människor som vägrar avlägsna sig ska kunna dömas för olaga intrång. Brottsligheten mot Ica Maxi är inte enbart ett problem för butiken i sig, det är ett problem som påverkar hela samhället. Sverige måste sluta dalta med brottslingar, och stå på de laglydiga medborgarnas sida.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons