Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Skyll inte världens högsta dieselpris på Putin

Både näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson och finansminister Mikael Damberg har börjat tala om ”Putinpris på drivmedel”. Det är långt ifrån hela förklaringen till de skyhöga priserna på bensin och diesel.
Publicerad 8 mars 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Drivmedelpriserna fortsätter att stiga i rekordtakt.
Drivmedelpriserna fortsätter att stiga i rekordtakt.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Drivmedelspriserna slår nu rekord på löpande band och nyligen sprängdes 25-kronorsgränsen för en liter diesel. Det fick näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson att i måndagens Rapportsändning tala om att det nu blivit ”Putinpris på drivmedel” (SVT den 7 mars). Samma sak har även hörts från finansminister Mikael Damberg (Aftonbladet den 8 mars).

Självklart leder Vladimir Putins anfallskrig mot Ukraina att drivmedelspriserna påverkas uppåt men det är långt ifrån hela sanningen bakom de rekordhöga drivmedelspriserna. Nej, sanningen är ju den att detta är långt ifrån första gången som priset på bensin och diesel slår rekord i Sverige och inte som ett resultat av vad Kreml hittar på, utan på vad politikerna i Rosenbad hittat på – under många år.

Annons

Den 1 januari i år höjdes reduktionsplikten, alltså att drivmedelsleverantörerna måste blanda in en viss del fossilfritt bränsle i det färdiga drivmedlet. Första augusti 2021 höjdes kravet för diesel från 21 till 26 procent. Vid nyår höjdes det till 30,5 procent. Eftersom biodrivmedel är dyrare än bensin och diesel leder ökar inblandning till högre priser vid pump – helt enligt politikernas plan.

Överindexeringen av de redan höga skatterna på drivmedel, alltså att skatten på bensin och diesel höjts med två procent utöver konsumentprisindex, har under flera år successivt lett till högre drivmedelspriser vid pump – helt enligt politikernas plan.

”En fördel med de höga skatterna, liksom reduktionsplikten, är att det är svenska politiker som Mikael Damberg och Karl-Petter Thorwaldsson som bestämmer över dem. ”
Anders Gustafsson

Sajten Ekonomifakta redogjorde häromdagen, den 4 mars, för hur höga skatterna på bensin är och konstaterade då att 54 procent av priset utgörs av skatt – koldioxidskatt, energiskatt och moms (10,81 kronor på ett pris för bensin på 19,95 kronor/litern).

Summa summarum: Att Sverige har världens högsta pris på diesel – vilket vi hade redan före Ukrainakrisen – är inte Vladimir Putins fel. Den ryske diktatorn kan skyllas för mycket, men inte just det.

En fördel med de höga skatterna, liksom reduktionsplikten, är att det är svenska politiker som Mikael Damberg och Karl-Petter Thorwaldsson som bestämmer över dem. Finansministern eller näringsministern behöver inte vända sig till den ryske diktatorn för att priset vid pump ska bli väsentligt billigare för svenska konsumenter. Inte heller behöver politikerna införa några krångliga bidrag eller avdrag för att sänka drivmedelskostnaderna, det räcker med att riksdagen beslutar att både reduktionsplikten och drivmedelsskatterna ska sänkas.

De nu rekordhöga drivmedelspriserna driver upp levnadsomkostnaderna för alla som är beroende av bilen och de försämrar i snabb takt företagens konkurrenskraft. Flera partier har nyligen kommit med förslag om sänkta drivmedelsskatter. Den socialdemokratiska regeringen borde snarast följa efter i stället för att tala om ”Putinpris på drivmedel”.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons