Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Malin Lernfelt: Skål för friheten!

Distanshandel med alkohol strider inte mot lagen och svenskarna kan lugnt fortsätta att beställa vin via Winefinder. Förhoppningsvis är det ett steg mot att skrota Systembolaget.
Malin Lernfelt
Ledarkrönika • Publicerad 7 juli 2023
Malin Lernfelt
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Systembolaget hade fel när de försökte hävda att det är olagligt att sälja vin till svenskar online.
Systembolaget hade fel när de försökte hävda att det är olagligt att sälja vin till svenskar online.Foto: Martina Holmberg / TT

Att riva upp alkoholmonopolet kommer sannolikt att ta sin tid. Men små, och ibland lite större, steg tas gång på gång mot ett friare och vuxnare Sverige där Systembolaget inte längre kan styra och ställa över när och hur svenskarna kan köpa starköl, vin och sprit.

Nyligen avvisade Högsta domstolen det statliga monopolets krav på att det danska företaget Winefinder, som marknadsför och säljer vin till svenskar online, ska tvingas sluta bedriva verksamhet i Sverige.

Annons

HD slår i sin dom fast att den typ av distanshandel som det handlar om inte strider mot alkohollagen och dess förarbeten och därför ska ses som en tillåten form av privatinförsel.

”Winefinders vinst mot Systembolaget är en vinst för alla som är emot en infantilisering av medborgarna”
Malin Lernfelt

Tvisterna runt och ifrågasättandet av Winefinder har pågått sedan de började att bedriva verksamhet i Sverige 2007. 2019 drog Systembolaget Winefinder inför rätta, 2020 bedömde Patent- och marknadsdomstolen Winefinder bröt mot lagen, en dom som senare ändrades i Patent- och marknadsöverdomstolen.

När nu Högsta domstolen satt ned foten är striden rimligtvis över. Det är tillåtet att sälja och leverera vin till svenskar via nätet. EU:s grundprincip om fri rörlighet och handel mellan medlemsländerna gäller även för oss. I alla fall under vissa omständigheter. Fortfarande ligger Systembolagsmonopolet som en våt filt över detaljhandelns möjligheter att sälja alkohol. Men det går åt rätt håll.

Högsta Domstolens dom är unik. Förhoppningsvis öppnar det upp marknaden för fler företag som vill sälja kvalitetsviner till svenska konsumenter via nätet. Ett Systembolag som kränger billiga lådviner och en hel del annat blask är ingen garant för folkhälsan. Oavsett vad bolaget själva vill göra gällande. Det begränsade utbud och öppettider som gör att svenskarna bunkrar alkohol och åker över gränsen och fyller bilen är snarast kontraproduktivt.

“Det känns fantastiskt skönt att det nu är över. Nu kan vi blicka framåt. Det får bli rikligt med champagne för att fira”, säger en av Winefinders ägare Alex Tengvall (Aftonbladet 7/7).

Han bör inte vara ensam om att korka upp. Winefinders vinst mot Systembolaget är en vinst för alla som är emot en infantilisering av medborgarna. Skål för Högsta domstolen och för friheten!

Annons
Annons
Annons
Annons