Se upp för hemliga arméer

Ledare Artikeln publicerades
Försvarsministern och statsministern besökte övningen Aurora i september.
Foto:Jonas Ekströmer/TT
Försvarsministern och statsministern besökte övningen Aurora i september.

Försvarsövningen Aurora 17, som hölls i höstas, har visat på vilka brister Sveriges försvar lider av, enligt överbefälhavare Micael Bydén under tisdagen. Det finns även en annan typ av arméer som Sverige absolut inte är rustad för. Vilket visade sig med största tydlighet under höstens övning.

Försvarets transportsystem behövs för att frakta exempelvis sjukvårdsresurser och mat. ÖB menar att det som finns fungerar bra, men att volymen fordon behöver ökas.

Försvarsmakten har säkert en väl sammanställd lista på saker som måste åtgärdas, men det är gott och väl så. Utan övningar kan man inte få överblick över vad som fattas i organisationen.

För oss som inte har inblick i Försvarsmaktens operationer, fanns det dock en annan sak som stod mycket tydligt under de veckor som Aurora pågick. Sverige måste bli bättre på att försvara sig självt och sina intressen mot splittrande grupperingar. Den så kallade fredsrörelsens bisarra argumentation om Aurora som en ”krigsövning” är ett sådant exempel.

  Ett annat är det fenomen som förmodligen de flesta har upplevt som innehar ett konto på Facebook: Att man är med i en grupp där en eller flera personer med märkliga konton konstant postar provocerande trådar, eller driver ”diskussioner” av splittrande karaktär med personpåhopp och falsk information.

  Personpåhoppen gör folk ilskna - den falska informationen får folk oroliga. Båda sakerna har till syfte att få människor ur balans. Skillnaden mellan att mötas i ett skarpt meningsutbyte med öppna visir och hamna i en sådan debatt kan vara glidande - vilket är precis vad som utnyttjas av de trollarméer som vill sprida oro omkring sig.

  Tyvärr hänger denna hemliga armé samman med en annan, högst påtaglig armé. Den 12 oktober kunde man läsa i Dagens Nyheter: ”Misstänkt spioneri i stor skala mot militärövningen Aurora”. De som låg ute kunde konstatera en mycket hög aktivitet och ett osunt intresse från främmande makt om hur övningen fortskred, materiel och liknande. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger till DN: ”Vi känner igen det från tidigare epoker.”

  Sverige måste höja sin medvetenhet kring psykologiska påverkansoperationer. Eller, i mer vardagligt tal, psykologisk krigföring. ”Syftet är att försvaga fiendens moral, skifta känslan av lojalitet och potentiellt vinna över motpartens sympatisörer till sin sida” som det står i Wikipedias förklaring.

  Ett sådant led är att få folk att tycka att Sverige är uselt, vilket ska föda följdfrågan: finns det någon anledning att försvara det här landet?

  Tyvärr finns det starka krafter i svensk politik som med förakt talar om Sverige. Att det är ett land fullt av syltryggar, att politikerna är ljuger, att demokratin är har packat ihop, att medierna mörkar.

  Sprider man dessa budskap helt oreflekterat, ska man vara medveten om att man kan gå den hemliga arméns ärenden.

  Transporter behövs för Försvarsmakten. Eftertanke behövs bland medborgarna.