1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Anders Gustafsson: Sanna fredsvänner älskar Aurora 23

Sida vid sida med ett oreformerat kommunistparti och svenska Kuba-kramare går representanter från stora delar av den svenska ”fredsrörelsen” för att protestera mot Aurora 23 – övningen som alltså ska stärka försvaret av Sverige.
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 18 april 2023 • Uppdaterad 19 april 2023
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Bild från försvarsövningen Aurora17.
Bild från försvarsövningen Aurora17.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Denna vecka drog den stora försvarsövningen Aurora 23 igång. Fram till den 11 maj kommer cirka 26 000 män och kvinnor från 14 nationer att öva försvaret av vårt land, Sverige.

Övningen följer ett scenario där motståndaren inleder med en rad störande och saboterande aktiviteter i samhället, och sedan genomför olika väpnade attacker. Övningen sker över hela Sverige men med en koncentration till de södra delarna, inklusive Gotland.

Här i Blekinge kommer bland annat Älvsborgs amfibieregemente tillsammans med hemvärnet att öva i Blekinges mellersta och östra skärgård. Under perioden kommer ett 30-tal stridsbåtar verka i området och stödjas av helikopter. Från Blekinge flygflottilj kommer vi att märka av ökad aktivitet i form av stridsflyg och svenska och amerikanska helikoptrar.

Övningen är inte bara viktig för att testa svenska försvarets förmåga, utan skickar också en viktig signal till Ryssland: Sverige har militära förmågor redo och vi har vänner som med vapen i hand kan bistå oss.

”Att Sverige stärker sin försvarsförmåga, övar med andra, går med i Nato är investeringar i fred på den europeiska kontinenten. Om du vill ha fred rusta för krig.”

Det sistnämnda är särskilt viktigt i det läge Sverige befinner sig nu med en medlemsansökan inskickad till Nato men utan att vi är upptagna i den västliga försvarsgemenskapen.

Men alla är inte nöjda med att vi tillsammans med vänner övar försvaret av vårt eget land.

Till helgen planeras demonstrationer runtom i landet under parollen ”Stoppa Aurora 23”. Av nätverkets hemsida framgår att demonstranterna kräver bland annat ett nej till svenskt Nato-medlemskap och att den nu pågående försvarsövningen stoppas. Av sammanslutningens hemsida framgår också att de inte nöjer sig med att Sverige ska hålla sig utanför Nato – utan att Nato i sin helhet borde avvecklas.

Det är besynnerliga krav med tanke på händelseutvecklingen det gångna året.

För det främsta värnet mot den ryska imperialismen är just Nato. Och hade Ukraina – likt de baltiska och centraleuropeiska länderna – hunnit in i Nato talar mycket för att Ryssland inte hade vågat sig på det fasansfulla erövringskrig man nu ägnar sig åt. Länder går med i Nato för att höja tröskeleffekten – kostnaden för en angripare att använda militära maktmedel – och därigenom undvika krig.

Och om Nato skulle upplösas, fredsvänner: vad tror ni då skulle hindra Putin från att gå vidare med sin imperialism?

Därför borde dessa så kallade fredsvänner i stället omfamna Nato och försvarsövningar likt Aurora 23. Att Sverige stärker sin försvarsförmåga, övar med andra och går med i Nato är investeringar i fred på den europeiska kontinenten. Om du vill ha fred rusta för krig.

Den samling av organisationer som sluter upp bakom demonstrationerna är talande. Här finns Kommunistiska partiet, Marxistiska studenter, Jordens vänner, Kvinnor för fred men också lokalavdelningar för Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, Svenska freds- och skiljedomsföreningen, Ung vänster, Kristna fredsrörelsen och Svensk-Kubanska föreningen.

Flera av dessa föreningar har också – genom att ingå i paraplyorganisationen Sveriges fredsråd – dokumenterade kopplingar till Kreml. Paraplyorganisationens tidigare ordförande Agneta Norberg har öppet ställt sig bakom Rysslands invasion och försvarat ”denazifieringen” av Ukraina.

Hand i hand med ett oreformerat marxist–leninistiskt parti och svenska Kuba-kramare demonstrerar alltså representanter för stora delar av den svenska ”fredsrörelsen” mot en försvarsövning vars syfte är att stärka försvaret av vårt land.

Varje år pumpas många miljoner skattekronor in i dessa självutnämnda fredsorganisationer. När ska pengakranen stängas av för gott?

Nota bene. Svenska freds- och skiljedomsföreningen Sverige har hört av sig och vill understryka att det är Svenska freds- och skiljedomsföreningen Göteborg som ställer sig bakom parollerna för nätverket Stoppa aurora 23.