Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rysk nätcensur bär mot en totalitär stat

Våra världar riskerar ännu en gång att distanseras från varandra, utan förmåga att förstå den andres perspektiv. Detta är ytterligt farligt.
Ledare • Publicerad 3 juli 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Redaktören för den oppositionella tidningen Novaja Gazeta, Dmitrij Muratov, efter att tidningen fått Nobels fredspris, 2021. Många av hans journalistkollegor har mördats. Nu hindras även enskilda privatpersoner i Ryssland från att hitta fri information.
Redaktören för den oppositionella tidningen Novaja Gazeta, Dmitrij Muratov, efter att tidningen fått Nobels fredspris, 2021. Många av hans journalistkollegor har mördats. Nu hindras även enskilda privatpersoner i Ryssland från att hitta fri information.Foto: Alexander Zemlianichenko

Häromveckan blockerade Ryssland 80 utländska mediehus från landet. Den ryska staten ägnar allt mer tid åt att förhindra sina medborgare från att hitta fri information. I höstas inledde myndigheterna en kampanj för att tala om faran med att försöka ta sig förbi landets internetspärrar. Men riktningen har varit tydlig under många år. Det har även förekommit försök att helt skärma av Ryssland från det globala internet.

Hittills har ryska medborgare via så kallade VPN-uppkopplingar kunnat hitta vägar runt den ryska censurmyndighetens blockeringar av västerländska sociala medier och nyhetssidor. Men den 1 mars i år blev det olagligt att via en hemsida tipsa om dylika VPN-tjänster. Censurmyndigheten Roskomnadzor har nu skaffat sig rättigheten att lägga upp en egen, blockerande, sida ovanpå sådana sidor, för att förhindra den typen av information från att nå ryska användare.

Annons

Den ryska statens linje, att avskärma sitt folk från all form av fritt informationsutbyte är bortom ord som ”oroande” och ”oacceptabelt”, för följderna kan bli förödande. Inte bara för att det ytterligare inskränker ryska medborgares utrymme att bilda sig egna uppfattningar om samhällsutvecklingen, utan för att våra världar ännu en gång distanseras från varandra och riskerar att återigen präglas av fundamentalt olika utgångspunkter och en ökad oförmåga att förstå varandras perspektiv.

Detta är ytterligt farligt.

Ryssland har aldrig haft ett fungerande medialandskap, lika lite som en varaktigt hållbar och fungerande demokrati. Efter revolutionen 1905 fick Ryssland visserligen någon form av medial frihet, men utan fungerande medielagar eller traditioner på plats blev det mer att likna vid Vilda västern, där varje tidning blev sin husbondes röst. Med andra ord, precis som under det stökiga 1990-talet. Dock fanns det under 90-talet ett enormt patos bland många ryska journalister. De tog Tjetjenienkriget rakt in i det ryska vardagsrummet - ungefär som Vietnamkriget en gång kom till USA via tv:n.

Det kunde inte tålas av Putin. Redan i början av 2000-talet grep han hårt tag i tyglarna och därefter kom övertagandena av de fria och av staten oberoende redaktionerna slag i slag. Tv-kanaler, tidningar, radiostationer - ingen kom undan. Mord på journalister grasserade.

Nu finns det inga fria medier kvar, och nu drabbar den ryska paranoian istället den enskilda människan. Det bär raka vägen mot det totalitära samhället.

Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons