GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ledare

Patrik Oksanen: Patrik Oksanen: Rysk desinformation hotar svensk demokrati

Var uppmärksam på den informationspåverkan som pågår hela tiden runt omkring dig.
Patrik OksanenSkicka e-post
Ledare – gästkrönika • Publicerad 22 april 2021 • Uppdaterad 7 maj 2021
Patrik Oksanen
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Auktoritära ledare agerar både som gycklare och trollkarlar.
Auktoritära ledare agerar både som gycklare och trollkarlar.Foto: Martin Meissner

När Tjeckien i helgen pekade ut Rysslands militära underrättelsetjänst för att 2014 ha sprängt ett ammunitionslager, där två personer omkom, tog det någon dag innan det ryska informationsmaskineriet började pumpa ut alternativa sanningar.

Genom att köra ut en stor mängd versioner kan man få de som inte följer en historia så noga att tappa bort sig i det hela och sedan ge upp. Mönstret går igen, oavsett om det rör Tjeckien, fängslandet av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, användandet av nervgiftet Novitjuk vid mord på regimkritiker i utlandet eller nedskjutningen av flygplanet MH17 över Ukraina 2014.

Ibland är informationspåverkan nära förknippat med cyberattacker. 2018 bröt den ryska militära underrättelsetjänsten sig in hos Riksidrottsförbundet. Den plockade ut uppgifter ur antidopningsarbetet och förvrängde dessa för att måla bilden att det inte bara är Ryssland som har problem med dopning. Ryssland får ju inte tävla under egen flagg vid kommande OS just på grund upprepade dopningsbrott.

Den här typen av informationspåverkan pågår hela tiden runt omkring dig. Genom sociala medier är din informationsmiljö global och sammankopplad. Påverkan kan ske med både sådant som är helt falskt och information som inte är fel, men som vänds och vrids för att uppnå sitt syfte.

Ord har betydelse för vår förståelse: att kalla Rysslands aggression mot Ukraina för inbördeskrig flyttar fokuset från förövaren till offret. Den här typen av informationspåverkan har Ryssland byggt upp genom en bred palett av statliga medier, officiella uttalanden, proxysajter, falska organisationer, trollkonton, botar och aktörer som direkt eller indirekt är köpta. Detta är ett stort ekosystem av desinformation och berättelser som även andra kopplar in sig mot. Politiska extremister, konspirationsgrupper och andra statsaktörer utvecklar här en symbios.

”För dessa krafter är det öppna samhället som bygger på fakta, respekt för individers, minoriteters och olika institutioners rättigheter ett hot som måste tillintetgöras.”

Du kanske har hört talas om Qanon, en konspirationsteori som är populär bland Trumpsupportrar i USA? Den går ut på att Donald Trump har slagits mot en ”djup stat” – tjänstemän i statsförvaltningen som obstruerar – bestående av satanistisk pedofilsekt. Teorin är inte skapad av Ryssland eller Kina, men dessa har tillsammans med andra stater använt sina digitala resurser för att ge konspirationerna större spridning och genomslag. Allt i syfte att söndra och härska.

Gemensamt för aktörerna i ekosystemet är att de ogillar den västerländska liberala demokratin och den regelbaserade internationella ordningen. I stället ska ilska sås och split skördas, vilket ytterst lamslår demokratin.

För dessa krafter är det öppna samhället som bygger på fakta, respekt för individers, minoriteters och olika institutioners rättigheter ett hot som måste tillintetgöras. Utvecklingen i världen är deprimerande, friheten backar kontinuerligt sedan 15 år tillbaka. I det senaste pressfrihetsindexet har det aldrig noterats färre stater där pressen är fri än i dag.

Friheten är vad som ytterst står på spel när informationsarenan tas över av desinformationens ekosystem och larmande logik. Var därför vaksam och var noga med att kolla fakta och källor.

Frågan du måste ställa dig är i vilket samhälle du vill att dina barn eller barnbarn ska få ta över en dag. Ett som bygger på fakta eller ett där ingenting är sant.

Patrik Oksanen är senior fellow på tankesmedjan Frivärld och författare till boken Skarpa skärvor – om hur informationskrig hotar att slå sönder det öppna samhället

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.