Rikta in jakten på de riktiga ålskurkarna!

Ledare Artikeln publicerades
Foto:ANNELI SVANSTRÖM

Ålen är en fortfarande en sprängfråga i Blekinge - och tacka sjutton för det.

I förra veckan skrev jag om ålfisket i en ledare, (H)ål i huvudet. Den var inne i tidningen 31/8. Det var samma dag som Trafikverket skulle offentliggöra sin transportplan, så jag satt på tåget ned till Hässleholm under förmiddagen.

Det började ringa på morgonen. Det är många som är engagerade i ålfrågan i Blekinge, den saken är klar. Det ringdes både från öster och väster i länet och uppmaningarna var tydliga: skriv mer om det här.

Föreningar som sysslar med naturskydd, till exempel Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden, har båda uttryckt åsikten, att det är bra att ålfisket stoppas i Östersjön. Men med tillägget, att det borde stoppas i hela EU.

    Sanningen är ju denna: det är inte alls fisket Östersjön som utgör problemet, utan just vad som händer i övriga EU. Internationell press har skrivit om ålsmugglingen i år. Interpol tog en man på Heathrow i mars med 600 000 levande ålar i bagaget, enligt the Daily Telegraph. De skulle till Hong Kong och betingade 1,2 miljoner pund - 13 miljoner svenska kronor!

    National Geographic skriver i juni i år om den amerikanska handeln med glasålar. Även där kan man straffas för detta. Där kan glasålarna kosta runt 1200 dollar per ett pound, alltså ungefär ett halvt kilo. Det motsvarar cirka 10 000 kronor - 20 000 för ett kilo. Det är ungefär vad störrom (det som också kallas rysk kaviar) kostar i handeln, enligt Svenska Dagbladet, 2013.

    Med andra ord - de få ålfiskare som finns kvar i Östersjön utgör knappast problemet. Det vore tacknämligt om NSF och WWF därför kunde rikta udden åt rätt håll. Dessa röststarka föreningar borde stå upp för våra kvarvarande småskaliga fiskare. De borde försöka få EU-kommissionen att i stället ge sig på de skurkar som verkligen är skyldiga till ålens situation.

    Men det är väl inte lika opportunt. Ålfiskare är ju dessutom en betydligt mer avgränsad och lätthanterlig grupp.