Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Gustafsson: Replik:”Låt oss inte göra det här till en tävling”

Magnus Larsson (C) svarar på krönikan ”Sandra, Magnus och Börje – förstår ni inte att det är kris?” (BLT den 26 mars).
Anders GustafssonSkicka e-post
Publicerad 28 mars 2020
Anders Gustafsson
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Magnus Larsson (C), kommunalråd och för ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.
Magnus Larsson (C), kommunalråd och för ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Jag blir bekymrad när jag läser Anders Gustafssons krönika om det näringspolitiska krisarbetet i Karlskrona. Uppenbarligen har Karlskrona kommuns kommunikation inte gått fram och kanske har Gustafsson inte läst listan med åtgärder jag skickade över till honom.

Krönikan innehåller en hel del faktafel. Miljötillstånd ligger i mycket liten utsträckning på kommunen utan hanteras av Länsstyrelsen eller Mark- och miljödomstolen. Flertalet av de exempel som ges i artikeln ligger inte heller under Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden som krönikören påstår. Några avgifter som Ronneby nu slopar för uteserveringar är avgifter vi överhuvudtaget inte tar ut i Karlskrona. Precis som Ronneby ger vi uppskov för hyror, taxor för sophantering och VA, tillsyn och andra avgifter som kan vara aktuella för näringsidkare och ideella organisationer.

Annons

Jag ser att på några områden gör vi mer än Ronneby och på andra mindre.

Vi ligger ungefär på samma nivå som Växjö, Kristianstad och Kalmar som vi ofta brukar jämföra oss med. Låt oss inte göra det här till en tävling där vi försöker trumfa över varandra med spektakulära insatser. Det är verkstad som gäller. Jag vill gärna passa på att lyfta några andra viktiga insatser Karlskrona gör. En fylligare information återfinns på vår hemsida.

En koncernövergripande arbetsgrupp har bildats för att jobba vidare med insatser för företagare och föreningsliv. Fler åtgärder kommer.

Lotsfunktionen utökas och kommer fortsättningsvis ge stöd även i frågor som rör stödpaket som presenterats av både kommunen och staten.

Vid akut behov kan företag få snabbare betalt för levererade varor och tjänster till kommunen.

Tillsyns- och inspektionsärenden som inte är samhällsviktiga eller brådskande skjuts upp efter överenskommelse med verksamheten.

Landsbygds- och skärgårdsrådet har sammankallats för information och dialog.

I Karlskrona har vi kallat krisledningsnämnden till information flera gånger. Vi har kunnat genomföra de insatser som hittills behövts snabbt och effektivt inom ordinarie organisation. När vi går vidare med mer kostsamma och övergripande insatser kan krisledningsnämnden behöva aktiveras. De stora insatserna för näringslivet behöver göras från nationell nivå. Det är bra att januaripartierna nu kliver fram och lägger skarpa paket riktade mot både mindre och större företag.

Ska vi kunna göra kraftfulla insatser lokalt i Karlskrona, och behålla greppet om ekonomin i kristider, så behöver också politiken stå eniga och kraftsamla tillsammans. Då duger det inte lägga pengarna på teater för äldre i en tid av starka besöksrestriktioner.

Magnus Larsson (C)

Annons

Kommunalråd, Karlskrona

Svar: Magnus Larsson påstår att jag har faktafel i min krönika men har i sin replik svårt att förklara vad dessa fel skulle bestå i.

Kommunalrådet menar att jag påstått att Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har hand om verksamheter som den i själva verket inte har hand om. Problemet för Larsson är bara att detta inte påstås i krönikan.

Och apropå Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens verksamhetsområde skriver jag följande: ”Nämnden ansvarar för kommunens myndighetsuppgifter inom miljö- och hälsoskyddsområdet”. Detta är direkt hämtat ur reglementet för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Känner Magnus Larsson inte till sin egen nämnds reglemente?

Larsson skriver att ”Jag ser att på några områden gör vi mer än Ronneby och på andra mindre”. Det är att förringa skillnaden.

Ronneby kommun har tagit bort kostnaden för alla årliga tillsynsavgifter. Avgifterna för alkoholtillstånd, uteserveringar, torghandel och livsmedelskontroll är borttagna. Inbetalade avgifter betalas tillbaka. I Karlskrona talar man om uppskov/anstånd. Det är inte samma sak. Om inte Larsson tror mig kan han fråga valfri handlare eller restaurangägare.

I ett annat reportage i BLT (den 27 mars) intervjuas en näringsidkare från Karlskrona apropå en faktura hon fått från Magnus Larssons förvaltning: ”Det är ju ett slag i ansiktet för de som har matserveringar och som kämpar för att överleva”. Näringslivschef Pia Holgersson säger i samma nyhetsartikel: ”Det går att få uppskov i upp till sex månader men man måste höra av sig till miljöförvaltningen och begära det.”

Tack för meningsutbytet Magnus Larsson.

Anders Gustafsson

Annons
Annons
Annons
Annons