Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Gustafsson: Replik: Vård ska inte ges efter plånbok

Markus Alexandersson (S) svarar på ledarkrönikan ”Bota sjukdomen, inte symptomen” (BLT den 13 februari).
Anders GustafssonSkicka e-post
Publicerad 28 februari 2020
Anders Gustafsson
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi står upp för principen om att det är medicinska behov och inte betalningsförmåga som ska avgöra vem som får vård först”, skriver Markus Alexandersson (S).
”Vi står upp för principen om att det är medicinska behov och inte betalningsförmåga som ska avgöra vem som får vård först”, skriver Markus Alexandersson (S).Foto: Christine Olsson/TT

Precis som BLT:s ledarredaktion förmår att engagera sig i flera olika frågor gör också vi socialdemokrater det. Samtidigt som vi är kritiska mot att antalet hyrläkare ökar och att vårdköerna det här året har blivit längre i Region Blekinge står vi upp för principen om att det är medicinska behov och inte betalningsförmåga som ska avgöra vem som får vård först.

Vi är knappast ensamma om det. Nyligen gjorde Svenska Läkaresällskapet ett uttalande om att ”privata sjukförsäkringar leder till ojämlik hälsa och vård”. De skriver att ”undanträngningseffekter riskerar att drabba patienter med stora vårdbehov”, samt att ”den selektion av patienter som ett system med privata sjukvårdsförsäkringar medför innebär en prioritering av vårdresurser som strider mot behovsprincipen”.

Annons

Det är ett uttalande som borde leda till oro och inte till ihåliga retoriska motargument och ett förnekande av att de privata sjukförsäkringarna i den hälso- och sjukvård som finansieras gemensamt är ett problem.

Efter Dagens Nyheters avslöjande om att 9 av 10 vårdcentraler i ett undersökande reportage reagerade även tidningens liberala ledarsida. De uppmärksammar att om det finns möjligheter i dagens lagstiftning om att låta försäkringspatienter gå före ”finns alltså också incitament för att använda sig av dem”.

Det är en rimlig analys som borde delas av fler liberala ledarsidor.

Markus Alexandersson (S)

Svar: Markus Alexandersson är mångordig i sin kritik av de privata sjukvårdsförsäkringar och de privata utförare som med privata medel, ej skattemedel, behandlar patienter utan kostnad för den offentliga sjukvården. Men vad blir resultatet om korståget mot de privata sjukvårdsförsäkringarna lyckas?

Jo, då minskar de samlade resurserna till sjukvården samtidigt som fler ska dela på sjukvårdens resurser. Köerna kommer att växa snarare än minska. Då har man visserligen uppnått rättvisa, men vad mer?

Alla håller nog med om det absurda i att det betalas två gånger om för vård för över en halv miljon svenskar – först genom skatten, sedan via privata sjukvårdsförsäkringar. Så borde det inte vara. De privata sjukvårdsförsäkringarnas framväxt är ett resultat av att den offentliga sjukvården har långa köer. Vill man att färre ska ha privata sjukvårdsförsäkringar bör man därför se till sjukvården blir mer tillgänglig. Den vägen är bättre att gå än att straffa dem – försäkringstagare, arbetsgivare och utförare – som med egna pengar täcker upp för sjukvårdspolitikens misslyckande. Eftersom vårdköerna under Lena Hallengrens tid som socialminister bara blivit längre talar dock, tyvärr, inget för att de privata sjukvårdsförsäkringarna ska bli färre.

Anders Gustafsson

Annons
Annons
Annons
Annons