Replik: MP tar avstånd från våldsbejakande grupper

Ledare Artikeln publicerades
”I min strävan att förändra världen till en bättre plats så är fredliga tillvägagångssätt det enda tänkbara alternativet”, skriver Rebecka Le Moine, riksdagsledamot Miljöpartiet
Foto: Emil Langvad/TT
”I min strävan att förändra världen till en bättre plats så är fredliga tillvägagångssätt det enda tänkbara alternativet”, skriver Rebecka Le Moine, riksdagsledamot Miljöpartiet

Replik till ledaren ”V och MP, legitimera inte djurrättsterroristerna” i BLT den 28 augusti.

Jag har fått kritik på ledarplats för min medverkan i demonstrationen för rovdjurens rätt att existera. För att skingra eventuella tvivel och undvika missförstånd vill jag klargöra en sak. I min strävan att förändra världen till en bättre plats så är fredliga tillvägagångssätt det enda tänkbara alternativet. Jag och Miljöpartiet tar klart och tydligt avstånd från alla typer av våldsbejakande grupper, aktiviteter eller retorik.

Jag var inbjuden till Rovdjursmarschen för att tala om rovdjurens rätt att finnas som en naturlig del av våra ekosystem. Jag uppmuntrar självklart engagemang och aktivism så länge det sker med ickevåldsmetoder. Jag hade inte kännedom om att några våldsbejakande organisationer skulle delta.

Jag vill passa på att belysa hur viktigt det är att vi vågar stå upp för rovdjuren. I Sverige finns en utbredd illegal jakt där mer än var tionde varg skjuts illegalt (siffror från Statens veterinärmedicinska anstalt). Det är skamligt. Tyvärr råder en kultur inom vissa jaktorganisationer där detta accepteras i hög grad, vilket bekräftas i en intervjustudie av Erica von Essen, SLU. Christer Järlås, miljöåklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund, säger att den illegala jakten är ”bortom all kontroll från myndigheterna”. Vi har alltså en situation där grova jaktbrott inte får några konsekvenser, och där fridlysta och rödlistade arter jagas både lagligt och illegalt, så att de knappt klarar av en gynnsam bevarandestatus. Något är fel på systemet och det måste belysas – och åtgärdas!

Mitt bidrag är att ta debatten för våra rovdjur och på demokratisk väg verka för ett samhälle där vi respekterar både djur och natur. För att tydliggöra en gång för alla upprepar jag det som för mig är en självklar värdegrund och kompass, nämligen fredliga och demokratiska tillvägagångssätt. Under inga omständigheter står vi bakom våld och hot för att uppnå målen om en ekologi i balans och skyddet av rovdjursstammarna.

Rebecka Le Moine, riksdagsledamot Miljöpartiet

Svar: Det är välkommet att höra att Miljöpartiet och dess riksdagsledamöter tar avstånd från alla typer av våldsbejakande grupper, aktiviteter eller retorik. Naturligtvis kan det inte förväntas att riksdagsledamöter ska hålla koll på varenda enskild individ som ingår i en viss organisationer.

Men med tanke på uppmärksamheten som vissa militanta djurrättsgrupper har rönt det senaste året är det ändå märkligt att en riksdagsledamot inte undersöker vilka organisationer som deltar i en demonstration där man ska delta.

Som påpekades i ledaren, tyder det på en viss likgiltighet (eller i alla fall ett förringande) av det våld och de kränkningar som flera lantbrukare och jägare utsätts för, när man deltar i en demonstration med organisationer som Hunt Saboteurs Sweden (HSS), Djurfront och Djurens Revolt. Företrädare för MP skulle sannolikt exempelvis inte gärna tala framför Nordiska motståndsrörelsen.

Emma Jaenson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.