Replik: Journalistiken kommer aldrig vara felfri

Ledare Artikeln publicerades
Med filmen vill vi stå upp för all saklig journalistik, oavsett om den kommer från kommersiella medier eller public service.
Foto: Jessica Gow/TT
Med filmen vill vi stå upp för all saklig journalistik, oavsett om den kommer från kommersiella medier eller public service.

Replik till Emma Jaensons krönika ”SVT utan självinsikt” i BLT den 9 oktober.

Bra att ledarskribenten Emma Jaenson också ger sig in i debatten om kampanjfilmen En höna av en fjäder. Det var hela tanken med den spetsiga filmen – att få upp en tämligen kontroversiell och stekhet fråga till offentlig debatt: Vilken är journalistikens roll i det digitala medielandskapet?

Jaenson själv skriver själv att det är oerhört viktigt med saklig och oberoende journalistik. Så långt är vi överens och det är glädjande. Med filmen vill vi stå upp för all saklig journalistik, oavsett om den kommer från kommersiella medier eller public service. För ett stort och växande behov av tillförlitliga nyheter i en samtid där det blir allt svårare att skilja rykten och påståenden från fakta är ett behov som ingen enskild aktör kan möta ensam, men som Sveriges journalister måste hjälpas åt att fylla.

Vidare skriver Jaenson:

”SVT:s roll är inte att berätta för oss vad som är sant och vad som är falskt”

Men vilken är egentligen journalistikens roll, om inte att försöka komma så nära sanningen som möjligt, och att faktagranska påståenden och uppgifter? Att hjälpa läsaren eller tittaren förstå vilka uppgifter som går att verifiera i ett händelseförlopp, vad som inte går att styrka eller vad som är en lögn. Att förklara vad som kan beläggas med forskning.

Betyder det att journalistik aldrig kan vara missvisande eller fara med osanning? Nej.

Journalistiken kommer aldrig vara felfri. Varken den från SVT, Blekinge Läns Tidning eller någon annan källa till kvalitativ journalistik. Blir det fel är det viktigt att korrigera på ett transparent och tydligt sätt.

Men var hamnar vi om journalistiken skulle abdikera sitt uppdrag som faktagranskare? Om man bara blir en megafon för olika åsikter?

Jaenson tycker inte SVT ska berätta vem som ska betraktas som sanningens fiende. Det är inte heller vår avsikt. Med filmen vill vi visa att vi alla idag har ett ansvar för sakligheten i det vi formulerar och sprider vidare – medier, privatpersoner och världens främsta ledare.

Hanna Dowling, chef företagskommunikation SVT

Christer Mellstrand, marknadschef SVT

Svar: Svar: I en intervjun om filmen berättar marknadschefen Christer Mellstrand för oss att vi behöver “gemensamma referenspunkter” kring vad som är sant och vad som är falsk. SVT ser sig själva – vilket Mellstrand berättar i intervjun – som självutnämnda “sanningens riddare” (Resumé den 4 oktober). I filmen ser vi trollfabriker, Donald Trump och Putin förleda massorna. Filmen insinuerar att små nyheter (som inte nödvändigtvis är varken små eller felaktiga) i Sverige sprids över hela världen, feltolkas och blir falska nyheter om det inte vore för SVT som kan berätta för oss vad som är sanning. SVT insinuerar att det är de som står på barrikaderna (sanningens riddare) och skyddar oss mot världsledare, trollfabriker och stater som sprider falska nyheter.

Public service ska inte berätta för oss vad vi bör uppfatta som sanning och lögn. Vi ska tillåtas bilda vår egen uppfattning, utifrån saklig journalistik.

SVT borde erkänna att de trampat i klaveret. Men som påpekas i krönikan, är oförståelsen för kritiken talande.

Emma Jaenson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.