Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Replik: ”Blicka framåt för en rättvis världshandel”

Fairtrade Sverige svarar på ledaren ”Rättvist lämna Fairtrade” (BLT den 17 februari).
Publicerad 22 februari 2019 • Uppdaterad 25 februari 2019
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Claudio Bresciani / TT

Petter Birgersson ger i en ledare sin bild av vad Fairtrade är och vad vi står för. Föga förvånande delar vi inte bilden han målar upp. Vi vill därför ge en tydlig motbild kring det viktiga arbete som Fairtrade gör i länder med utbredd fattigdom.

Vad är egentligen Fairtrade? Fairtrade är en oberoende certifiering med uttalat mål att motverka fattigdom och stärka odlare och anställda med syfte att skapa förändring och utveckling där det behövs som allra mest. Fairtrade är i dag den enda certifieringen som ägs till 50 procent av odlarna den verkar för.

Annons

Att idén om en världshandel som värnar om mänskliga rättigheter ska fungera som ett slagträ i den allt mer hätska politiska debatten är beklagligt. Fairtrade är ingen partipolitisk fråga, utan en fråga som berör alla som värnar om schyssta arbetsvillkor för de som producerar våra varor.

Fairtrade handlar om att öppna upp för en internationell handel som baseras på respekt för människor och miljö. De kommuner som i dag väljer att diplomera sig som Fairtrade City har alla en sak gemensamt: de vill inte att skattepengar ska bidra till att mänskliga rättigheter kränks. I dag finns det fler än 2 000 motsvarande Fairtrade City-städer i ett trettiotal länder i Europa, Nord- och Latinamerika, Afrika, Asien och Australien, som alla verkar för utveckling och fattigdomsbekämpning, i enlighet med de globala målen i Agenda 2030.

Slutligen några ord om forskningen som Birgersson väljer att lyfta fram. Fairtrade är en transparent organisation som välkomnar forskning om hur verksamheten kan bli bättre. Samtidigt bör poängteras att Fairtrade arbetar i väldigt komplexa miljöer, med stora utmaningar och djup fattigdom. Det finns mycket forskning som tydligt visar hur Fairtrade gör skillnad för odlare, däribland en rapport från Harvard University 2018 som visar att Fairtrade-certifierade kaffeodlare får en högre inkomst än odlare som inte är Fairtrade-certifierade, samt att certifieringen även gynnar närsamhället. En rapport från Natural Resource Institute vid Greenwich University från 2016 visar också att kaffeodlare tack vare certifieringen över tid får en stabilare inkomst. Rapporten belyser också hur Fairtrade-premien används till investeringar som utvecklar produktionen, samt hur kaffeodlare blir bättre rustade för att hantera klimatförändringar.

Så i stället för att diskutera hur Sveriges kommuner ska ta stegen bakåt, borde vi tillsammans blicka framåt och skapa fler förutsättningar för en mer rättvis världshandel.

Hewan Temesghen, generalsekreterare Fairtrade Sverige

Svar: Frihandel är rättvis handel, vilket gäller även på kommunal nivå. Kommuner ska förhålla sig neutralt till företag och varumärken och inte gynna vissa på andras bekostnad. Fairtrade är inte mer oberoende än något annat företag, organisation eller kooperativ. Numera råder också konkurrens mellan olika märkningar som anser sig vara rättvisare än andra. Det är ett bisarrt påstående att handel med andra varor än fairtrade-certifierade kränker mänskliga rättigheter.

Petter Birgersson

Annons
Annons
Annons
Annons