1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Carl-Vincent Reimers: ”P4 Blekinge har missförstått min kritik”

Peppe Alfiero, kanalchef på P4 Blekinge, svarar på min ledarkrönika men missar huvuddelen av kritiken.
Carl-Vincent ReimersSkicka e-post
Publicerad 12 april 2021
Carl-Vincent Reimers
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sveriges Radio på Möllebacken i Karlskrona.
Sveriges Radio på Möllebacken i Karlskrona.Foto: Christian Hylse

I sitt svarledarkrönikan som kritiserar P4 Blekinge invänder Alfiero att opinionsundersökningen med efterföljande rapportering som jag hänvisar till minsann genomförts på fler regionala radiostationer. Det är knappast till gagn till Alfieros sak.

Det är också intressant att kanalchefen missar att bemöta huvuddelen av min kritik. I stället försöker han diskvalificera mina argument genom att peka på att opinionsundersökningen ställer relevanta frågor om svenska folkets syn på skatter och att undersökningen dessutom omfattar fler, bredare frågor.

”Ett sådant förfarande ligger skrämmande nära det tillvägagångssätt som politiska partier och opinionsbildande organisationer har, när man använder resultat från den folkliga opinionen som vapen i offentliga debatten.”
Carl-Vincent Reimers

Jag har inget att invända mot att Sveriges Radio genomför opinionsundersökningar för att bättre förstå den svenska allmänheten. Däremot invänder jag mot hur dessa resultat sedan används i den egna rapporteringen. I det här fallet att man plockar ut ett enskild resultat om att si och så många vill höja regionalskatten, gör det till nyhet och dessutom konfronterar makthavare som säger nej till förslaget.

Ett sådant förfarande ligger skrämmande nära det tillvägagångssätt som politiska partier och opinionsbildande organisationer har, när man använder resultat från den folkliga opinionen som vapen i offentliga debatten.

Att Alfiero inte ser det orimliga i detta visar på behovet av extern granskning av public service. Inte minst sedan Förtroendebarometern i en ny undersökning nyligen visat att nästan 4 av 10 upplever SVT och SR som vänsterlutande i nyhetsrapporteringen.