Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Regeringsförvirring råder

Regeringens ministrar drar åt olika håll inom försvars- och säkerhetspolitiken. Det tjänar inte Sverige väl att flera ministrar ger olika besked i viktiga säkerhetspolitiska frågor och analyser.
Publicerad 16 januari 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Statsminister Stefan Löfven (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) vid ankomsten till Folk och Försvars årliga rikskonferens på söndagen. Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060
Statsminister Stefan Löfven (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) vid ankomsten till Folk och Försvars årliga rikskonferens på söndagen. Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060Foto: Henrik Montgomery/TT

Försvars- och säkerhetspolitiken tillhör i allra högsta grad de politikområden som är särskilt betjänta av långsiktighet, tydlighet och breda uppgörelser.

Därför är det mycket olyckligt att flera statsråd drar åt olika håll när det gäller regeringens försvars- och säkerhetspolitik. Sprickan mellan olika ministrar har varit ett huvudnummer under den nu pågående Folk och försvars konferens i Sälen.

Annons

Ett exempel på detta är vad regeringen egentligen gör för bedömning av säkerhetsläget. Strax före jul kom den parlamentariska försvarsberedningen med en ny rapport. Beredningen konstaterade att säkerhetsläget för Sverige har försämrats. En omskriven formulering i rapporten är att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas. Bara Vänsterpartiets representant reserverade sig.

Det är en analys som försvarsminister Peter Hultqvist (S) ställer sig bakom. Utrikesminister Margot Wallström (S) håller dock fast vid den äldre formuleringen och i den beskrivning av den nya rapporten som utrikesdepartementet har skickat ut till Sveriges ambassader saknas den nya formuleringen om det försämrade säkerhetsläget, avslöjade DN i helgen (DN den 13 januari).

Splittringen skickar olika signaler om hur regeringen ser på säkerhetsläget, grunden för försvarspolitiken. Det är också mycket olyckligt att den parlamentariska försvarsberedningen på detta sätt undermineras av utrikesministern. Om inte regeringen entydigt kan ställa sig bakom denna formulering skapar det även osäkerhet kring andra saker man förhandlat fram i beredningen, precis som Hans Wallmark (M) på måndagen påpekade från scen på Folk och försvars rikskonferens.

Parallellt med den osäkerhet som nu har uppstått om regeringens syn på säkerhetsläget publicerade Dagens Nyheter i helgen en debattartikel signerad Isabella Lövin (MP). I artikeln menade hon att Sverige bör skriva under FN-konventionen om ett kärnvapenförbud (DN den 13 januari).

Hur Sverige förhåller sig till konventionen är av stor betydelse. Om Sverige skriver under konventionen kan det påverka våra samarbeten med andra länder, inte minst USA. Det vore mycket olyckligt i en tid när vår försvarsförmåga är bristfällig och det går också stick i stäv med regeringens arbete att fördjupa försvars- och säkerhetssamarbetet med andra länder.

Att Miljöpartiet tycker att Sverige ska skriva under konventionen överraskar inte i sig men eftersom frågan just nu utreds hade man kunnat önska sig att Isabella Lövin, som också är landets vice statsminister, avstått från att driva opinion i frågan före det att utredningen är klar. Sveriges inställning till kärnvapenkonventionen förtjänar att behandlas på ett mer seriöst sätt.

Vi lever i en tid med ett försämrat säkerhetsläge i vår del av världen, vilket inte minst framkommer av Rysslands kraftiga upprustning, Rysslands olagliga annektering av Krim och Rysslands aggressiva beteende på, i och över Östersjön. I det sammanhanget tjänar det inte Sverige väl att flera ministrar ger olika besked i viktiga säkerhetspolitiska frågor och analyser.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons