GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Regeringen vurmar för grön industri – och sabbar den

Regeringspartierna talar sig gärna varma för den nya gröna industrin. Men i praktiken undergräver man den, både i Sverige och hela EU.
Publicerad 13 oktober 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Stefan Löfven nobbade Macrons brev för att få EU att klassa kärnkraften som hållbar.
Stefan Löfven nobbade Macrons brev för att få EU att klassa kärnkraften som hållbar.
Foto: Francois Mori

I partiledardebatten i SVT häromdagen ägnades en inte oansenlig del av tiden åt den nya gröna industrin. Partiledarna budade över varandra i vad som krävs för att få folk att flytta till Norrland och ta de nya jobb som förväntas växa fram i batterifabriker och i nya kolfria stålverk.

Ångermanlänningen Stefan Löfven har gjort ett stort nummer av att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland och slog i debatten ett slag för Norrland som attraktiv livsmiljö. Samtidigt har hans regering i flera frågor agerat i precis motsatt riktning, och i flera avgörande frågor försvårat för den gröna industriella revolution som nu står för dörren.

Ett exempel är brytningen av så kallade batterimineraler som är helt centralt för att industrin ska kunna få de insatsvaror som krävs. Det såg vi inte minst i bristen på så kallade halvledare som inträffade nyligen, en insatsvara som till stor del tillverkas av just sådana mineraler. De behövs för att elektrifiera vår fordonsflotta, men också för att EU ska bli mindre beroende av Kina som i dag står för merparten av gruvbrytningen.

Sverige har gott om dessa metaller i berggrunden, men här har ingen ny gruva öppnats på ett helt decennium. Näringsminister Ibrahim Baylan säger sig vilja se över tillståndsprocessen, men det är uppenbart att det går alldeles för långsamt.

”Återigen får Miljöpartiets vetorätt sätta käppar i hjulet inte bara för Sveriges, utan hela Europas, gröna omställning.”
Carl-Vincent Reimers

Även när det gäller den mer traditionella gruvbrytningen av järnmalm som kommer behövas för att producera fossilfritt stål har regeringen agerat senfärdigt. Under tisdagen kom besked från Mark- och miljödomstolen att LKAB får nej till snabbare gruvbrytning efter tre års hantering. Orsaken? Man hade inte bjudit in personer i Kiruna med bergvärme till särskild samråd, separata från de allmänna samråd som bolaget hållit.

Ett systemhaveri som LKAB:s miljöchef i DN kallade ”Kafkaliknande”.

Samma mönster syns ifråga om energiförsörjningen. Precis som den gröna industrin kräver råvaror, behövs ordentligt med el. Stål-, kemi- och gruvnäringen står nu inför en genomgripande elektrifieringsprocess. Energiföretagen förutspår att elanvändningen kan öka med 120 procent till 2045.

Billig kärnkraftsel är därmed ett måste. Trots det ser vi redan i dag hur elbristen skapar problem före företag och hushåll i södra Sverige.

I detta läge väljer regeringens miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) att stå handlingsförlamad över slutförvarning av kärnbränslet, trots att ett beslut brådskar och att ett stopp av reaktor två i Forsmark hotar redan 2024.

Regeringens kärnkraftsfientlighet stannar inte heller bara i Sverige utan påverkar hela EU:s riktning negativt.

Under onsdagen uppmärksammade Dagens Industris ledarsida den franske presidenten Emmanuel Macron skrivit ett brev till EU-kommissionen för att förmå den att klassa kärnkraften som hållbar enligt EU:s så kallade ”taxonomi”. Ett system för att hjälpa investerare att identifiera och jämföra miljömässigt hållbara investeringar.

Frankrike har nämligen, i motsats till Tyskland, nästan en helt koldioxidneutral elproduktion tack vare väl kärnkraften. Även här går klimatnyttan hand i hand med säkerhetspolitiken, eftersom fransk kärnkraft gör hela EU mindre beroende av rysk gasexport.

Trots att 40 procent av vår el kommer från kärnkraften fanns inte Löfvens underskrift med bland de nio andra EU-ledare som tillsammans med Macron skrivit under brevet.

Återigen får Miljöpartiets vetorätt sätta käppar i hjulet inte bara för Sveriges, utan hela Europas, gröna omställning.

Carl-Vincent ReimersSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.