Regeringen flyttar handeln utomlands

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Ingvar Karmhed / SvD / TT

Regeringens kemikalieskatt på elektronik och vitvaror gör ett kylskåp 400 kronor dyrare - om du köper det i Sverige. Köper du det istället från en utländsk e-butik är samma skatt noll kronor. Vad är miljönyttan med att styra handeln utomlands och få ökade transporter på köpet?

I teorin låter regeringens kemikalieskatt bra. En särskild skatt på farliga kemikalier, som bromerade flamskyddsmedel, i elektronik och vitvaror ska driva utvecklingen mot mindre miljöskadliga och hälsovådliga produkter. Det är en rimlig liberal princip att man använder ekonomiska incitament för att göra produkter som innehåller hälsovådliga eller miljöskadliga kemikalier dyrare.

Problemet är att kemikalieskatten bara gäller företag som säljer produkter direkt till kund i Sverige. Kunder som däremot importerar varan till Sverige via exempelvis en e-handelsbutik är undantagna skatten. Den som ska köpa exempelvis en ugn, kylskåp eller en dator kommer alltså att kunna göra det billigare från ett e-handelsföretag i Storbritannien än i en butik i Karlskrona eller från en svensk näthandelsbutik.

Om en vara är billigare i en butik än i en annan så säger enkel logik att kunderna går till den butik som erbjuder det lägsta priset. Varför skulle kunden vilja betala betydligt mer för exakt samma vara?

    Redan i dag kommer vart femte paket som distribueras till svenska kunder från näthandeln från ett utländskt bolag. I vissa produktkategorier köps 25 procent av elektroniken via nätet. Inget talar för att näthandeln kommer att minska, allra minst med en straffskatt på svensk handel.

    I sociala medier delas nu ett videoklipp där koncernchefen på vitvarukedjan Elon, Christer Larsson, intervjuas om kemikalieskatten. I klippet säger han: "De svenska företagen drabbas genom att köper man en vara av Elon eller våra svenska konkurrenter så blir den 400-500 kronor dyrare än om man köper den via e-handel från ett utländskt bolag som inte har skatten."

    Elon funderar på att flytta delar av sin verksamhet utomlands, de ska avvakta och se hur den nya skatten slår. Det lär nog andra företag inom vitvaru- och elektronikbranschen också göra. Elon har ett 55 000 kvadratmeter stort lager i Örebro där 130 personer arbetar. Flyttar Elon webbutiken och lagret utomlands går Örebro miste om 130 arbetstillfällen och produkterna som företaget säljer via e-butiken måste fraktas betydligt längre till kunderna i Sverige.

    Givetvis ska Sverige agera för att farliga och miljöskadliga ämnen finns i så liten utsträckning som möjligt i produkter i handeln. Men det realistiska är att Sverige uppnår detta tillsammans med andra länder, exempelvis inom EU. Tillsammans utgör länderna i EU en tillräckligt stor marknad för att effektivt påverka produkt- och teknikutveckling. Som enskilt land utgör Sverige däremot en obetydlig marknad.

    Den nya kemikalieskatten är tänkt att gynna produkter som är mindre miljö- och hälsofarliga men risken är stor att det blir en skatt som gynnar företag som satsar på utlandet eller som redan finns i utlandet. Och en farlig kemikal i en produkt blir ju inte mindre farlig bara för att den är köpt från en estnisk e-butik än en svensk e-butik.