unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Rädda högskoleprovet

Att stoppa högskoleprovet även i höst får stora konsekvenser för många. Regeringen bör se till att det genomförs.
Högskoleprovet borde genomföras.
Högskoleprovet borde genomföras.
Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.

Universitets- och högskolerådet, UHR, har meddelat regeringen att man bedömer att även höstens högskoleprov ska ställas in. Anledning är huvudsakligen att UHR inte tror att det går att anordna säkert då ett stort antal personer ska samlas i lokaler runtom i Sverige. UHR beräknar att runt 100 000 vill skriva provet.

Att ställa in denna viktiga möjlighet att visa sina färdigheter för högre studier är allvarligt. Högskoleprovet är ett neutralt sätt att mäta förmågor, och uppdelningen i olika delar ger möjlighet att värdera exempelvis språkliga och matematiska förutsättningar för blivande studenter. Att det senaste årets gymnasiestudenter fick sina studier störda av distansundervisning – något som människor hanterar olika – ökar behovet för just dem.

Regeringen bör snabbt ge UHR instruktion om att högskoleprovet ska genomföras till hösten, men att förutsättningarna för det kan ändras så att kraven för att begränsa smittspridningen uppfylls. Ett sätt att hålla nere antalet skrivande är att öppna provet för dem är i störst behov av det. Exempelvis genom att begränsa åldersgruppen, förslagsvis till dem under 25 år, och att kräva avklarad gymnasieexamen för att skriva (grundläggande behörighet är ändå en nödvändighet för högskolestudier). Provtiden kan kortas genom att antalet frågor per del minskas och att den testdel som inte ingår i resultatet tas bort. Två versioner kan konstrueras så att provtillfällena kan delas upp i två.

Självklart går det att upprätta tydliga instruktioner om avstånd, att man ska känna sig frisk med mera. De yngre åldersgrupperna är ju också de som klarar en eventuellt smitta bäst – även om de förstås själva kan bidra till att smitta andra.

Ett helt annat alternativ är att låta de viktigaste utbildningsinstitutionerna genomföra prov riktade just till studenter som aspirerar på att komma in till dem.

Coronan är onekligen en svår situation. Men det är inte osannolikt att vi kommer att möta nya liknande pandemier. Då måste också sätt att upprätthålla så många samhällsfunktioner som möjligt hittas. I fallet med högskoleprovet har man haft god tid på sig att finna metoder att genomföra det säkrare. Skadan med att försvåra för många att komma in på önskade studier just i tider när arbetsmarknaden har fått en allvarlig stöt är stor.

Krisberedskap handlar inte enbart om att agera i nödläge. Det handlar också om att upprätthålla normala samhällsfunktioner så långt det är möjligt. Om staten inte klarar av att genomföra ett högskoleprov efter ett halvårs förberedelser, vad klarar den då?

Läs mer

Susanne Jansson.

Kultur

På gränsen mellan spänning och skräck

Havet skrämmer och lockar, och Susanne Jansson balanserar skickligt på gränsen mellan det naturliga och övernaturliga, skriver recensenten Bella Stenberg.

Donia Salehs debutroman är snarare ett tillstånd än en berättelse.

Kultur

Donia Saleh fångar känslan hos frustrerade unga tjejer

Leila och Amila kämpar med att hitta sig själva bland allt som känns ytligt och falskt.

Nina Björk står för levande motstånd

Veckans böcker

Nina Björk står för levande motstånd

Recensenten Fedja Wierød Borčak har läst en bok som sprudlar av energi och intellektuell fantasi.

Firehawks tog tredje SM-guldet på fyra år

Bildspel

Firehawks tog tredje SM-guldet på fyra år

Krossade Sundbyberg i femte finalmatchen

Kommunen slår fast: Vårdcentral kommer inte tillåtas

Bromölla

Kommunen slår fast: Vårdcentral kommer inte tillåtas

Fastighetsägaren ville att planarbetet skulle återupptas.

Anna Hallberg, Donia Saleh och Nina Björk.

Kultur

Anna Hallberg, Donia Saleh och Nina Björk tar plats på kritikerlistan

Recensenterna väljer de bästa böckerna just nu. Åsa Linderborg kvar i topp.