Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rädda högskoleprovet

Att stoppa högskoleprovet även i höst får stora konsekvenser för många. Regeringen bör se till att det genomförs.
Ledare • Publicerad 7 augusti 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Högskoleprovet borde genomföras.
Högskoleprovet borde genomföras.Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Universitets- och högskolerådet, UHR, har meddelat regeringen att man bedömer att även höstens högskoleprov ska ställas in. Anledning är huvudsakligen att UHR inte tror att det går att anordna säkert då ett stort antal personer ska samlas i lokaler runtom i Sverige. UHR beräknar att runt 100 000 vill skriva provet.

Att ställa in denna viktiga möjlighet att visa sina färdigheter för högre studier är allvarligt. Högskoleprovet är ett neutralt sätt att mäta förmågor, och uppdelningen i olika delar ger möjlighet att värdera exempelvis språkliga och matematiska förutsättningar för blivande studenter. Att det senaste årets gymnasiestudenter fick sina studier störda av distansundervisning – något som människor hanterar olika – ökar behovet för just dem.

Annons

Regeringen bör snabbt ge UHR instruktion om att högskoleprovet ska genomföras till hösten, men att förutsättningarna för det kan ändras så att kraven för att begränsa smittspridningen uppfylls. Ett sätt att hålla nere antalet skrivande är att öppna provet för dem är i störst behov av det. Exempelvis genom att begränsa åldersgruppen, förslagsvis till dem under 25 år, och att kräva avklarad gymnasieexamen för att skriva (grundläggande behörighet är ändå en nödvändighet för högskolestudier). Provtiden kan kortas genom att antalet frågor per del minskas och att den testdel som inte ingår i resultatet tas bort. Två versioner kan konstrueras så att provtillfällena kan delas upp i två.

Självklart går det att upprätta tydliga instruktioner om avstånd, att man ska känna sig frisk med mera. De yngre åldersgrupperna är ju också de som klarar en eventuellt smitta bäst – även om de förstås själva kan bidra till att smitta andra.

Ett helt annat alternativ är att låta de viktigaste utbildningsinstitutionerna genomföra prov riktade just till studenter som aspirerar på att komma in till dem.

Coronan är onekligen en svår situation. Men det är inte osannolikt att vi kommer att möta nya liknande pandemier. Då måste också sätt att upprätthålla så många samhällsfunktioner som möjligt hittas. I fallet med högskoleprovet har man haft god tid på sig att finna metoder att genomföra det säkrare. Skadan med att försvåra för många att komma in på önskade studier just i tider när arbetsmarknaden har fått en allvarlig stöt är stor.

Krisberedskap handlar inte enbart om att agera i nödläge. Det handlar också om att upprätthålla normala samhällsfunktioner så långt det är möjligt. Om staten inte klarar av att genomföra ett högskoleprov efter ett halvårs förberedelser, vad klarar den då?

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons