Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kerstin Davidson: Rädda barn och gamla från matfanatismen

Ska barnen och våra äldsta framöver serveras bönbiffar och vegomjölk?
Kerstin DavidsonSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 16 november 2022
Kerstin Davidson
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
STOCKHOLM 2019-06-17
Oatly havredryck 
Foto:  Emma-Sofia Olsson / SvD / TT / Kod:  71754
** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) och Expressen **
STOCKHOLM 2019-06-17 Oatly havredryck Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT / Kod: 71754 ** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) och Expressen **Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Ja, mot detta pekar åtminstone de nya kostrekommendationer som nu arbetas fram i Nordiska rådets regi.

Att nordiska kostrekommendationer tas fram är inget nytt. Däremot är det nytt att man nu vill väga in hållbarhet. Maten ska inte bara vara nyttig, den ska också ha minsta möjliga påverkan på miljö och klimat. För att ta fram en vetenskaplig grund för detta har de två forskarna Tim Benton och Helen Harwatt kontrakterats. De är knutna till den Londonbaserade tankesmedjan Chatham House och har gjort sig kända för att förespråka ett storskaligt skifte till vegansk kost. Tim Benton, exempelvis, har argumenterat för förvildning de betes- och åkermarker som skulle bli över vid en övergång till veganmat. Av allt att döma bygger deras forskning på teoretiska beräkningsmodeller, som inte tar hänsyn till en komplex verklighet.

”Och den småländska kohagen, där Astrid Lindgrens Bullerbybarn plockade sju sorters blommor på midsommarafton - glöm den!”
Kerstin Davidson
Annons

”Det är som att ta in en trojansk häst i den hållbara svenska livsmedelsproduktionen”, kommenterar Stefan Hellstrand, forskare och hållbarhetskonsult, som starkt kritiserat planerna på nya näringsrekommendationer.

I Sverige utfärdar Livsmedelsverket kostråden, dessa ska vara vägledande för vad som lagas i de offentliga köken, på sjukhus, skolor och äldreboenden. Det innebär att sjuka, barn och gamla kan komma att bli försökskaniner. Risken för näringsbrist är uppenbar hos gamla med dålig aptit och hos växande barn om de serveras en strikt vegetarisk kost.

En så kallad växtbaserad diet går också stick i stäv med arbetet mot att förbättra vår försörjningsberedskap. De grödor som tänks kunna ersätta protein från mjölk och kött - som bönor - kan inte odlas överallt i vårt land. Bönor behöver varma jordar, därför odlas de framför allt på Öland. Lantbruket i stora delar av landet bygger på odling av gräsvall, som ger foder till nötkreatur och får. Skulle de aktivistiska forskarnas idéer realiseras blir lantbruket i Norrland och på sydsvenska höglandet överflödigt och vi blir än mer beroende av import.

Och den småländska kohagen, där Astrid Lindgrens Bullerbybarn plockade sju sorters blommor på midsommarafton - glöm den!

Det finns skäl att påminna om hur Brundtlandkommissionen inom FN formulerade hållbarhet: För att nå en hållbar utveckling krävs ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet, inget av dessa mål kan nås på bekostnad av ett annat.

Tyvärr är detta bortglömt i dagens debatt. Men en klimatpolitik som kör över folk och näringar kan inte nå framgång. Och skona för allt i världen barn och gamla från matfanatismen.

Annons
Annons
Annons
Annons