Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Markus Balázs Göransson: Putins tjetjenska soldater i Ukraina

Ryssland har en lång tradition av att använda sig av etniska minoriteter i sin krigföring. I Ukraina har tjetjenska styrkor haft en framskjuten roll i den ryska invasionen.
Markus Balázs GöranssonSkicka e-post
Publicerad 2 april 2022
Markus Balázs Göransson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Redan under tsartiden etablerades särskilda kavalleriförband bestående av tatarer och andra muslimer. I Ukraina strider styrkor från Tjetjenien.
Redan under tsartiden etablerades särskilda kavalleriförband bestående av tatarer och andra muslimer. I Ukraina strider styrkor från Tjetjenien.Foto: Musa Sadulayev

Tjetjenska styrkor deltog i de misslyckade försöken att ta kontroll över den viktiga Hostomel flygplatsen i början av kriget. De har medverkat i hårda markstrider norr om Kyiv. De har synts till i sammandrabbningar runt den belägrade staden Mariupol på Ukrainas södra kust. De uppges också ha försökt döda den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.

I sociala medier har tjetjenerna varit måna om att framställa sig själva som elitsoldater – fysiskt stora, militärt skickliga och med en hög stridsmoral. I meddelandeappen Telegram har den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrov delat videoklipp på långa kolonner av välbyggda tjetjenska soldater som marscherat tillsammans inför avresan till Ukraina. Soldaterna har framstått som erfarna, disciplinerade och motiverade – något helt annat än flera av de unga ryska soldater som ukrainska styrkor tillfångatagit och visat upp på film.

”Den ryska ledningen har använt sig av tjetjenerna för att försöka injaga skräck hos de ukrainska styrkorna”
Markus Balázs Göransson
Annons

Till viss del handlar det om krigspropaganda. Den ryska ledningen har använt sig av tjetjenerna för att försöka injaga skräck hos de ukrainska styrkorna och ge intryck av att den har tillgång till ett stort antal dugliga och högt motiverade trupper. Tjetjenerna har rykte om sig att vara hänsynslösa mot sina fiender. Kanske har man trott att det skulle få ukrainarna att tveka.

Samtidigt handlar det inte bara om propaganda. Tjetjeniens styrkor hör till de mest motiverade och skickliga soldaterna i den Ryska federationen. Det har de gjort länge.

Redan på sovjettiden var tjetjenerna kända för sin stora duglighet i strid och var bland annat överrepresenterade i de elitbetonade GRU Spetsnaz specialförbanden. Efter Sovjetunionens sönderfall fick många av dem ett elddop i de två brutala krig som Ryssland utkämpade i Tjetjenien. Sedan dess har de använts i konflikter i andra delar av Kaukasus, bland annat i det rysk-georgiska kriget i augusti 2008.

Därför är det föga förvånande att den ryska ledningen har fortsatt att använda sig av tjetjener i militära insatser. Till exempel var det tjetjener (och i viss mån grannfolket ingusjeter) som rekryterades till den viktiga militärpolisen som skickades in i erövrade områden under Syrienkriget för att trygga stabiliteten och skapa en buffert mellan lokalbefolkningen och de syriska regimstyrkorna. De flesta av rekryterna hade tidigare tjänstgjort i specialstyrkorna och ansågs som pålitliga och kunniga soldater som kunde hantera den osäkra syriska miljön.

” Kadyrov får styra sitt Tjetjenien tämligen fritt utan inblandning från Moskva. Men i gengäld förväntas han hålla ordning i republiken och bistå Moskva med militärt stöd när det behövs.”
Markus Balázs Göransson

Ryssland har en lång tradition av att använda sig av etniska minoriteter i sin krigföring. Redan under tsartiden etablerades särskilda kavalleriförband bestående av tatarer och andra muslimer. På 1920 och 1930-talen skapade man etniska förband där soldaterna kunde tala sitt eget språk i stället för ryska, vilket många ännu inte behärskade. Under Afghanistankriget på 1980-talet användes tadzjiker som militärtolkar eftersom de talade samma språk – dari – som stora delar av den afghanska befolkningen.

Att Moskva använder sig av tjetjener i sin krigföring i Ukraina är en del av denna tradition. Kadyrovs tjetjener utgör en särskild militär tillgång som Ryssland kan använda sig av för att främja sina intressen.

Men det ingår också i en överenskommelse som råder mellan den ryske presidenten Vladimir Putin och Kadyrov. Kadyrov får styra sitt Tjetjenien tämligen fritt utan inblandning från Moskva. Men i gengäld förväntas han hålla ordning i republiken och bistå Moskva med militärt stöd när det behövs.

Markus Balázs Göransson

… är fil. dr i internationell politik och biträdande lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan där han forskar om rysk krigföring

Annons
Annons
Annons
Annons