Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sofia Nerbrand: Putin kan faktiskt använda kärnvapen

Det säkerhetspolitiska läget är utomordentligt allvarligt.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 7 oktober 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Atombomb.
Atombomb.Foto: Handout

Joe Biden varnar nu för kärnvapenkrig. Den amerikanska presidenten bedömer att hotet om världens undergång är det största sedan Kubakrisen 1962.

Den svenska regeringen konstaterade i onsdags att det säkerhetspolitiska läget i Sverige nu är det allvarligaste sedan kalla kriget. Sabotaget mot Nordstream 1 och 2 utanför den skånska kusten, inne på svensk ekonomisk zon, förändrar tillståndet i grunden. Någon – utgå ifrån att det är Ryssland – gör saker som tidigare var högst osannolika. Nu har det hänt.

Annons

Det är svårt att ta in hur allvarlig den säkerhetspolitiska situationen är. Även om rapporteringen om kriget i Ukraina sker dagligen och stundligen och energipriserna har rusat så pågår vardagen här hemma nästan som vanligt. Bussarna går, folk tar en öl, barnen går i skolan.

Samtidigt torterar och terroriserar Putins armé den ukrainska civilbefolkningen drygt 100 mil från Sverige. Människor lever under svåra umbäranden – de lagar mat över öppen eld ute på gatan framför sina utbombade hus.

Men de ryska väpnade styrkorna pressas också tillbaka av Ukrainas försvarsmakt.

”Var och en bör ställa in sig på att det kan inträffa fler ”osannolika” och ovälkomna saker.”

Ingen vet hur läget kommer att vara i nästa vecka, om en månad eller ett år. Minns hur många experter och regeringar som grovt missbedömde krigshotet mot Ukraina ända fram till den 24 februari i år, inklusive Must och utrikesminister Ann Linde (S) som inte trodde på amerikanarnas underrättelserapporter om en fullskalig invasion.

Var och en bör ställa in sig på att det kan inträffa fler ”osannolika” och ovälkomna saker i vårt närområde, eller rentav i Sverige. Gränser som aldrig borde passeras kan mycket väl korsas.

Smäller Putin av ett taktiskt kärnvapen i Ukraina talar mycket för att väst kommer att svara. Hårt. Men med konventionella vapen.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare, Jake Sullivan, säger öppet att ryssarna vet att det skulle få ”katastrofala följder” för dem om de använder kärnvapen. Den tidigare CIA-chefen och generalen David Petraeus spekulerar i att Nato då kommer att slå ut alla ryska förband i Ukraina, inklusive Krim, samt hela Svartahavsflottan. Samtidigt varnar han kraftfullt för en för stark reaktion från väst eftersom den kan kasta in oss i en svårstoppbar våldsspiral.

Hur en förgrämd och pressad Vladimir Putin agerar är en ödesfråga för världen. Så länge han styr och ställer finns det tyvärr anledning att bäva inför framtiden. För den kan bli betydligt mörkare och läskigare än vi ens vill tänka på.

Vi får hoppas på att det finns kloka krafter i Kreml som kan förmå den ryske diktatorn att stilla sig. Eller helst avsätta honom.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Annons
Annons
Annons
Annons