Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nicklas Martinsson: Provocerande att politikerna ser ut som frågetecken

Den ena skandalen efter den andra slängs i knät på Karlshamnsborna. Samtidigt ser politikerna ut som frågetecken.
Notan har sprungit iväg, vad visste politikerna?
Notan har sprungit iväg, vad visste politikerna?
Foto: Bo Åkesson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.

Nyligen hade Magnus Persson, nytillträdd VD för Karlshamnsfastigheter, en dragning för både Stadsvapnet och kommunstyrelsen. Efter hans presentation om situationen på piren uppgav kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) i BLT (den 20 april) ”att det är först nu som de i kommunstyrelsen får se dessa siffror som Magnus Persson redovisade vid kommunstyrelsens sammanträde.” Oppositionsråd Magnus Gärdebring sa i samma artikel att uppgifterna som presenterats var ” hårresande information”.

Det intressanta är dock att de flesta uppgifter som Magnus Persson presenterade är tagna från rapporten som revisorerna och lekmannarevisorerna gjort tillsammans med EY. Denna rapport har varit tillgänglig för berörda parter en tid och kan omöjligt vara ”nya” uppgifter.

Personer i kommunstyrelsen har där till varit engagerade i piren-projektet på olika sätt. Kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson (S) satt tidigare som ordförande i Stadsvapnet, koncernmodern. Han sitter även som ordförande i Netport, som tidigare var projektledare för piren samt Etapp 5. Andreas Saleskog (S) som är ordförande i Karlshamnsfastigheter, bolaget som nu driver piren-projektet, var fram till nyligen ledamot av kommunstyrelsen.

Politikerna borde med andra ord ha god insyn i piren-projektet. De har varit med både i initieringen av projektet, beslutsfattandet och genomförandet. De har även varit med och ökat budgeten från 300 miljoner till 430 miljoner kronor.

Allt detta till trots framstår det som att all information av obekväm art som presenteras för allmänheten är ”nyheter”.

Frågan man ställer sig är om politikerna engagerar sig för dåligt i de uppdrag som de har blivit tilldelade alternativt att de faktiskt vet men inte vill uppge detta.

Man kan tycka att det är konstigt att utomstående kritiker och granskare har kunnat peka på brister och potentiella problem samtidigt som politikerna, som sitter närmast besluten, verkar vara helt oförstående till hur detta kunde hända.

Karlshamns styrande politiker kan inte spela ovetandes utan måste ta tag i uppdragen de har och se till att vara fullt informerade och ha ordentliga underlag på alla beslut som tas. Det är ju därför ni är valda och för det ni får, i flera fall generöst, betalt av kommuninvånarna.