Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Gustafsson: Pinsam, svamlande och hör hemma i Big Brother-huset, alltså?

Liberalen Romina Pourmokhtari bör varken låta sig nedslås eller stressas av vänsterdrevet.
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 21 november 2022
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) är hårt ansatt.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) är hårt ansatt.Foto: Henrik Montgomery/TT

Vänsterns feminism är verkligen förundransvärd.

En ung, ambitiös, driven, välformulerad ung kvinna blir utsedd till ny klimat- och miljöminister. Vad gör Aftonbladets ledarsida?

Annons

Jublar? Knappast.

Nej, den drar i stället igång en mobbningskampanj. Färdigheten är väl inarbetad efter att närmast ha förföljt en annan kvinna i spalterna – Ebba Busch – under lång tid.

Aftonbladets ledarsida vet hur slipstenen ska dras vid det här laget: ”Pinsam stämning när Pourmokhtari tar ton” (2/11) hette det inför klimatministerns deltagande på klimattoppmötet i Egypten. ”Pourmokhtari stod bara och svamlade i Agenda” hette det efter en debatt mellan Pourmokhtari och Per Bolund (7/11). Och nu senast får vi veta att ”Pourmokhtari låter som en realityserie” (18/11).

Sveriges nya klimatminister – en pinsam, svamlande ung kvinna som hör hemma i Big Brother-huset, alltså?

Men liberalen Romina Pourmokhtari bör varken låta sig nedslås eller stressas av vänster-drevet.

Nej, hon bör i stället ägna de kommande fyra åren åt att förverkliga en miljö- och klimatpolitik som både gör skillnad i verkligheten och som är folkligt förankrad – det vill säga motsatsen fram till nu.

Mycket pengar och politisk prestige har investerats i att subventionera elbilar – ett ineffektivt stöd som dömts ut av forskare och expertmyndigheter. Att mängder av dessa dyra bilar exporterats till Norge har inte gjort saken bättre.

Varför inte göra tvärt om nu när Tesla-bonusen är borta? Miljöekonomen Jonas Grafström har skissat på ett förslag som tar sikte på de värsta klimatbovarna i fordonsflottan: de gamla bilarna. De äldsta bilarna släpper ut 2–5 gånger mer än en ny bil. Det är alltså mycket mer klimateffektivt att få bort dem än att tillföra nya.

Varför inte en statlig skrotningspremie för gamla klimatbovar på hjul?

Många uttjänta bilar finner dessutom en sekundärmarknad utomlands. Detta medför att de fortsätter släppa ut flera år efter att svenska kunder tappat efterfrågan på dem.

Annons

Vidare har regeringen redan permanentat stödet till återvätning av dikade våtmarker. Alldeles utmärkt. När våtmarkerna restaureras och återfår nödvändigt vatten minskar koldioxidutsläppen.

Patrik Kronqvist på Expressen föreslår efter regeringens budgetnyhet att ”våtmarkerna borde bli högerns gröna grej” (9/11) och efterfrågar enklare regelverk och höjda anslag. Ja, varför inte?

Och om man vill öka andelen skyddad mark utan att vare sig reta upp LRF eller öka statsbudgeten? Ändra skattereglerna så att det blir skattemässigt likställt att skydda skog som att hugga ner den.

Ja, så kan Romina Pourmokhtari fortsätta arbeta ett område i taget och mejsla fram en klimatpolitik som både värnar om utsläppsminskningar och som får människors vardagsliv att gå ihop.

Annons
Annons
Annons
Annons