Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Pensionshaveriet som köpte V-röster

Socialdemokraterna köpte Vänsterpartiets stöd med ett pensionstillägg som Pensionsmyndigheten inte kunde begripa. De inblandade politikerna kan inte själva ge svar på hur det ska genomföras.
Ledare • Publicerad 4 januari 2022 • Uppdaterad 6 januari 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Släppte fram Andersson mot oklart pensionslöfte.
Släppte fram Andersson mot oklart pensionslöfte.Foto: Anders Wiklund/TT

När Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar presenterade det pensionstillägg som gjorde att partiet släppte fram Magdalena Andersson som statsminister och röstade för regeringens budget hette det att 700 000 pensionärer skulle få höjd pension. Många skulle få 1 000 kronor i månaden. Budgeten föll ändå, men löftet till V ska uppfyllas.

Överenskommelsen gjordes med skrivningar som syftade till att kunna gå runt pensionsgruppen där Vänsterpartiet inte sitter med. Det skrevs i den socialdemokratiska presentationen att det skulle vara en del av garantipensionen men kopplas till bostadstillägget.

Annons

Det var inte helt lätt att förstå. Inte ens pensionsmyndighetens främste expert, Ole Settergren, förstod. ”De har skrivit saker jag inte begriper. Det står att det här tillägget ska vara en komponent i bostadstillägget men det finns bara 300 000 pensionärer som får bostadstillägg och det här omfattar 700 000 personer” sa Settergren till TT. Han underströk också att det var svårt att förstå hur detta tillägg skulle gynna dem som arbetat: ”I praktiken innebär det att det blir mindre lönsamt att arbeta i ett pensionsperspektiv, nåt annat kan jag inte se.”

Garantipensionen och tilläggen kopplade till den finansieras via statsbudgeten, till skillnad från inkomstpensionen som betalas via arbetsgivaravgifter. Höjningar av garantipensioner gör i praktiken att tidigare arbete lönar sig mindre som pensionär.

Pensionsöverenskommelsen mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna var alltså ett klassiskt sätt att köpa röster för skattebetalarnas pengar, i detta fall riksdagsröster för att säkra statsministerposten. Det genom en konstruktion som gick runt pensionsgruppen där V och SD inte sitter med. SD är för övrigt inne på samma linje som V och S när det kommer till att höja garantipensionerna.

På tisdagen kunde Sveriges Radio rapportera att Vänsterpartiet och Socialdemokraterna ännu inte klurat ut hur tillägget ska utformas. Ida Gabrielsson (V) lovar höjning med 1 000 kronor för dem med lägsta pensioner.

Fredrik Lundh Sammeli (S) säger till SR: ”Hur tydlig politiken än är så finns alltid en förhoppning för människor att omfattas av olika reformer, och man hör gärna det största beloppet.” Sedan följer Lundh Sammeli upp med: ”Exakt vilka som kommer att omfattas och hur utformningen kommer att se ut, det är ett viktigt arbete framöver.”

Det är politisk parodi som spelas upp. Politiken påstås vara tydlig, väljarna sägs höra det de vill höra och sedan gör samma politiker klart att de inte vet hur förslaget ska utformas och vilka som omfattas.

Det är politiskt köpslående och väljarförakt som gränsar till maktkorruption.

Sverige behöver en seriös regering.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons