Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

På fel sida av historien sedan 1917

Vänsterpartiet röstade nej till att exportera vapen till Ukraina. Vän av ordning frågar sig, finns det någon gång som Vänsterpartiet hamnat på rätt sida i historien?
Publicerad 1 mars 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
På fel sida av historien – igen.
På fel sida av historien – igen.Foto: Jessica Gow/TT

Som enda riksdagsparti röstade Vänsterpartiet i måndags nej till att skänka 5 000 pansarskott till Ukraina. Partiets ledamot av försvarsutskottet Hanna Gunnarsson motiverade detta med att Vänsterpartiet principiellt är emot svensk vapenexport – och då även om det gäller en ung demokratis kamp mot ett ryskt anfallskrig.

Därmed hamnar Vänsterpartiet på fel sida av historien igen, som Vänsterpartiet så ofta har gjort ändå sedan partiet bildades under revolutionsåret 1917.

Annons

Det vänskapliga relationerna till Sovjetunionen och dess lydstater i öst är så välkända att de inte behöver återupprepas här. Men Vänsterpartiets historiska felsteg tog inte slut i och med murens fall.

”Vänsterpartiet säger inte bara nej till svenskt Nato-medlemskap – partiet verkar för en upplösning av försvarsorganisationen, enligt partiprogrammet.”
Anders Gustafsson

Vänsterpartisten Ali Esbati har hyllat Hugo Chavez och den venezuelanska revolutionen som lett till förtryck av oppositionella och humanitär katastrof. Ali Esbati försvarade som ungdomsförbundets ordförande den palestinska terrororganisationen PFLP som, enligt Esbati, ”inte [är] mer terrororganisation än vad norska och danska motståndsmän var under andra världskriget” och då talar vi alltså om en organisation som genomfört terrorattacker mot civila israeler och som terrorstämplats av både EU och USA. Samme Esbati försvarade som ordförande i Ung Vänster även den colombianska Farc-gerillan som finansierade sin militära verksamhet genom narkotikahandel, kidnappning och gisslantagning.

Sparkades Ebsbati ut för detta? Nej, i dag är han ett av partiets toppnamn som får motta vänsterpartisternas jubel när han talar på kongresser och partimöten.

Den organisation som utgör grunden för det demokratiska Europas säkerhet, Nato, är Vänsterpartiet emot. Vänsterpartiet säger inte bara nej till svenskt Nato-medlemskap – partiet verkar för en upplösning av försvarsorganisationen, enligt partiprogrammet. Det vore en katastrof för Europa och en skänk från ovan till Vladimir Putin och hans gelikar världen över.

Enligt samma partiprogram ska även dagens EU – som enligt Vänsterpartiet beskär Sveriges möjlighet att bedriva en självständig och ”progressiv” politik – ersättas med ett i ”grunden annorlunda alleuropeiskt samarbete än dagens EU och för upprättande av solidariska, fredliga och jämlika relationer inom Europa och mellan Europa och Syd och Öst.” Jämlika relationer med Ryssland och Vladimir Putin?

Till den långa listan av historiska snedsteg kan man nu alltså lägga Vänsterpartiets nej till att sända vapen till en ung demokratisk stat som kämpar mot en rysk invasion. Och det dessutom på en principiell grund där man kategoriskt säger nej till svensk vapenexport över huvud taget. Varför ska inte till oss vänligt inställda och demokratiskt sinnade länder få försvara sig med svenska vapen?

Finns det över huvud någon gång som Vänsterpartiet hamnat på rätt sida i historien? Att detta parti kan ha ett opinionsstöd på cirka 10 procentenheter är fullkomligt obegripligt.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons