Östersjöflottans ledning sparkad

Ledare Artikeln publicerades
Bild från den rysk-vitryska övningen Zapad, 2013, utanför Kaliningrads kust.
Foto:Alexei Druzhinin
Bild från den rysk-vitryska övningen Zapad, 2013, utanför Kaliningrads kust.

Putin har sparkat hela ledningen för sin Östersjöflotta. Över femtio personer har lyfts bort för att de har misskött sina uppdrag. Amiral Viktor Kravtjuk, högsta befälhavaren, har dessutom helt stoppats från att tjänstgöra vidare inom militären.

Detta har rapporterats i en rad internationella medier under veckan.

Den ryska Östersjöflottan är den allra minsta av Rysslands fyra flottor. De övriga finns i Norra ishavet, i Svarta Havet och i Stilla Havet.

Nyheten offentliggjordes i onsdags. Avskedet rapporterades av Tass, en av Rysslands största nyhetsbyråer. Det är en rejäl skräll. Med tanke på att händelsen har rapporterats öppet, att så många har blivit sparkade samt att Kravtjuk helt har tagits ur tjänst, så är det att betrakta som en ren schavottering.

  Man får gå tillbaka till Sovjettiden för att hitta något motsvarande.

  Det hela är märkligt, kommenterar The Moscow Times, då Putin senast förra sommaren var på besök i Kaliningrad och lovordade flottan för att vara en stolthet för den ryska flaggan.

  Flottan betraktas nu som varande i ett uselt skick: personalen har fått dålig träning, det råder brist på disciplin och byggnader har tillåtits förfalla. Dessutom har ledningen för flottan mörkat flottans verkliga tillstånd i rapporter till Försvarsministeriet.

  Så skildras ärendet offentligt. Det finns uppgifter om att det inleddes förhör med flottans ledning efter att en ubåt krockat med ett polskt fartyg i april.

  Intressant är att den före detta ukrainska amiralen Sergej Jelisejev är den ende som har klarat sig undan att bli sparkad. Han bytte sida i Krimkrisen och är nu efterlyst som desertör i Ukraina.

  Den nya chefen över Östersjöflottan blir Alexander Nosatov, uppgav Tass 1 juli. Nosatov har tidigare tjänstgjort i Kaliningrad, mellan 2009-2012. Under de senaste fyra åren har han varit placerad vid Svarta Havet.

  Det är mycket som sker i Östersjöområdet just nu. Efter att nyheten om Östersjöflottan slagit ner, var Vladimir Putin på ett returbesök hos sin finska kollega, Sauli Niinistö, i helgen. Samtidigt är Finland på väg att skriva ett militärt bilateralt försvarssamarbetsavtal med Storbritannien och USA, enligt finska medier.

  Möjligen sker det redan under denna vecka, enligt finländska YLE, då det är NATO-toppmöte i Warszawa.

  Den ryska försvarsministern Sergej Shoigu menade i ett uttalande i förra veckan att Rysslands västra gräns just nu är ”instabil” då Nato är på väg att stärka försvaret i de baltiska staterna.

  Det är i detta ljus den senaste händelseutvecklingen inom den ryska Östersjöflottan måste ses. Flottan må vara liten, men strategiskt är den avgörande. Så har det alltid varit för Ryssland.

  Det återstår att se vad den nya ledningen för flottan innebär. Det är emellertid uppenbart att Putin vill statuera ett exempel.

  Läs mer!

  Kommentarer och texter om Almedalsveckan hittar du på blt.se/ledare

  Visa mer...