Obehagliga minnen väcks till liv av dåden

Ledare Artikeln publicerades
Petersburgs tunnelbana på måndagen.
Foto:Scanpix
Petersburgs tunnelbana på måndagen.

Sprängningarna mitt inne i centrala i St Petersburg, en stad på fem miljoner invånare, är omskakande. Det var ett tag sedan terroristerna slog till i Moskva, men Petersburg har sluppit lättare undan.

Tunnelbanan är ett blodomlopp djupt nere under staden, med mängder av resenärer. Sennaja Plosjtjad (hötorget) ligger mitt inne i centrala Petersburg, mer centralt går det knappast att komma. Där, och enligt rapporter på ett ställe till, gick bomberna av under måndagen.

Vladimir Putin råkade befinna sig i Petersburg, enligt ryska medier för att hålla samtal med presidenten för Belarus (Vitryssland) Alexander Lukasjenka.

För oss som följt den ryska utvecklingen under många år, kommer 00-talets bilder framtrillande ur minnet.

  Tidigare har kriget i Kaukasus varit en källa till oro för Moskvaborna, som har fått utstå både ockupation av ett teaterhus samt och attacker på både tunnelbana och flygplats tidigare. Vi minns också de fruktansvärda händelserna i Beslan, där många barn dog vid en fritagning.

  Alla stora städer är sårbara, och attentat av den här sorten har alltid till syfte att skapa skräck hos människor, oavsett vem det är som ligger bakom. Oskyldiga får sätta livet till för fanatiska idéer.

  Det är givetvis vedervärdigt.

  Mycket av Vladimir Putins politiska kapital har byggts upp runt terrorbekämpning. Han har tidigare visat en synnerligen hård attityd i Kaukasus och Tjetjenien, vilket också har resulterat i förföljelser även i Moskva. Det har förekommit grymma krigsförbrytelser i Tjetjenien, vilka bland andra Anna Politkovskaja (som senare mördades) skrev flitigt om. Det säger en del om den problematik som Ryssland har att bära på i dessa sammanhang, även om ingen har tagit på sig dådet i skrivandets stund.

  Utkomsten av det oroliga 00-talet i Ryssland, blev mindre friheter för de flesta grupperingar. Snart sagt alla försämringar skylldes på kampen mot terrorismen. Putins uttryck "vi ska jaga dem ända in på skithuset" chockerade en bildad rysk elit som inte precis förväntar sig sådant språk av en politisk ledare.

  Det dröjde bara några timmar under måndagen, sedan kom uttalandet att Putin inte utesluter ett terrordåd. En källa med insyn i utredningen säger, enligt nyhetsbyrån TT, att det inte är någon självmordsbombare som ligger bakom explosionen.

  Frågan är alltså vad måndagens händelser kommer att resultera i, och om detta är inledningen på en ny våg av problem för Ryssland.

  Det är en uppenbar risk att ytterligare inskränkningar av olika fri- och rättigheter dyker upp – oavsett vem som är skyldig till sprängningarna.

  Vi har nämligen sett det förr.