Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Carl-Vincent Reimers: Oanständigt att kalla högern blåbrun, Märta Stenevi

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi refererade flera gånger till det ”blåbruna blocket” under onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Det är oanständigt att borgerligheten medvetet kopplas ihop med fascism.
Carl-Vincent ReimersSkicka e-post
Publicerad 16 september 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Flera gånger refererade Märta Stenevi (MP) till det ”blåbruna” blocket under onsdagens partiledardebatt i riksdagen.Foto: Claudio Bresciani/TT

Under debatten refererade Märta Stenevi (MP) upprepade gånger till vad hon kallade ”det blåbruna blocket”. Syftet är uppenbart: genom att associera borgerligheten med fascismens och nazismens färg vill man skrämma väljarna till att välja något annat.

Liknelsen är ett riktigt bottennapp i svensk politisk debatt. Tala gärna om högerblock, ja, till och med ”konservativt block” – även om detta ignorerar det liberala arvet till höger – men blåbrunt?

Annons

Det är en sak att kritisera Sverigedemokraternas förflutna. Att det bland SD:s grundare på 80-talet fanns flera personer med bakgrund inom högerextremism är ett faktum. Sedan dess har Sverigedemokraterna rört sig bort från fascism, högerextremism och rasism, mot att bli en populistisk, antiliberal och nationalkonservativ kraft. Trots att vi då och då påminns om detta arv när SD-företrädare ger uttryck för rasistiska tankefigurer kan partiet i dag knappast beskrivas som ”brunt”.

Att trots detta dessutom klistra etiketten på borgerligheten är än värre. Vad har Moderaternas liberalkonservatism, Liberalernas socialliberalism eller kristdemokrati med fascism att göra? Ingenting.

”När Stenevi har ropat ”varg” om alla terriers, taxar och schäfrar i riksdagshuset, ja då kommer ingen lyssna när vargen verkligen är här.”
Carl-Vincent Reimers

Att Ebba Busch reagerade starkt i sitt genmäle mot Stenevi är fullt förståeligt. Kristdemokratin är ju just den ideologi som i hög grad har byggt det moderna, demokratiska Europa, efter att fascisterna hade jämnat det med marken. Samma politiska familj som den nu avgående tyska förbundskanslern Angela Merkel tillhör.

Det är som om jag, med hänsyn till Vänsterpartiets ideologiska rötter, skulle kalla de rödgröna partierna för ”det grön-kommunistiska blocket”.

Under sin tid som kommunpolitiker i Malmö gav Stenevi ofta uttryck för en mer liberal och grön analys än sina partikollegor på riksnivå. Det var en frisk fläkt i ett Miljöparti som de senaste åren dragit allt mer åt vänster. Tyvärr verkar hon nu ha sällat sig till de i partiet som inte längre kan se en värderingsgemenskap med den borgerligheten. Trots att det var Liberalerna och Moderaterna som under hela efterkrigstiden lade fram förslag för att värna den liberala demokratin, inte Socialdemokraterna.

Det finns de som rätteligen kan beskrivas som ”blåbruna”, med ena foten i den konservativa myllan och den andra i en radikalhöger som vetter mot fascism. Hit hör exempelvis lilleputtpartiet Alternativ för Sverige med företrädare som gärna vädrar sin vurm för högerradikala tänkare som Ernst Jünger, Carl Schmitt och Guillaume Faye. Om Stenevi vill fördjupa sig i denna idétradition kan hon läsa min essä ”Eld och elegans – det högerradikala idéarvet från Schmitt till D’Annunzio” som kom ut i våras på Timbro förlag.

Men denna rörelse är motsatsen till det som Moderaterna, Kristdemokraterna eller Liberalerna står för. Stenevis angrepp suddar därför på ett farligt sätt ut gränserna för vad fascism är. Den typen av nihilism gynnar de högerextrema. När precis allt kan kopplas till fascism, hur absurt det än är, ja då slutar begreppet att ha någon betydelse överhuvudtaget.

När Stenevi har ropat ”varg” om alla terriers, taxar och schäfrar i riksdagshuset, ja då kommer ingen lyssna när vargen verkligen är här. Låt oss därför slippa fler påhopp om ”blåbrun” i framtiden. Det gynnar varken kampen mot vare sig högerextremismen eller för ett anständigt demokratiskt samtal.

Annons
Annons
Annons
Annons