Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nytt rafflande avsnitt av (s)åpoperan i Olofström

Intrigerna, maktkampen, komplotterna och maktfamiljerna. SVT borde göra en såpopera om rosornas krig i Olofström. Manus är redan skrivet och verkligheten överträffar dikten.
Sara Rudolfsson och Jan Björkman, två av huvudpersonerna i maktstriden i Olofström.
Sara Rudolfsson och Jan Björkman, två av huvudpersonerna i maktstriden i Olofström.
Foto: Bo Åkesson, Bo Ã…kesson
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.

Om bara några dagar är det två år sedan dåvarande partiordförande Jan Björkman och dåvarande kommunalråd Sara Rudolfsson sida vid sida gick i Socialdemokraternas första maj-tåg genom Olofström.

Och två år sedan dagen då styrelsen för Socialdemokraterna i Olofström kallades in för ett extrainsatt styrelsemöte där kommunalrådet Sara Rudolfssons framtid skulle avgöras. Dagen efter fattade hon beslutet att avgå.

Sedan kuppen har intrigerna inom S i Olofström avlöst varandra och konflikten har fått både personpolitiska och sakpolitiska konsekvenser.

Flera socialdemokrater var med och såg till att Kaj Joelsson entledigades från sitt uppdrag som ordförande i Olofströmshus. Det mycket uppmärksammade köpet av Gästis i Jämshög gick om intet. Nu i veckan meddelande Jan Björkman – som ägnat ett helt liv åt Partiet – med buller och bång att han lämnar alla politiska uppdrag för S i Olofström. Anledning? Jo, Mr socialdemokrat kunde inte utstå att ”mobbaren” Rolf Persson, ordförande för S i Kyrkhult och Sara Rudolfssons pappa, utsetts till sammankallande i valberedningen.

Med parallella maktstrukturer och partifamiljer är det inte konstigt att det verkligen smäller till när det skär sig i relationerna.

Konflikten kring Sara Rudolfsson har gett en unik inblick i det säregna interna socialdemokratiska livet i Olofström. Det har inte varit en särskilt smickrande bild som växt fram. Bortom offentlighetens ljus har styrelsen för arbetarekommunen varit en överrock för de folkvalda – ja, själva kärnan i konflikten handlar om vilken makt Partiet och dess företrädare ska ha över de demokratiskt förtroende- och folkvalda.

Strålkastarljuset har även fästs vid de besynnerliga släktbanden bland makthavarna inom Partiet. Låt oss bara skrapa lite på ytan. Nämnde Jan Björkmans fru, Karmen Björkman, är ordinarie ledamot i kommunstyrelsen. Nämnde Kaj Joelssons syster, Siw Joelsson Bengtsson, sitter i arbetarekommunens styrelse. Hans svåger, Ola Bengtsson, är vice ordförande i Olofströms Kraft. Och så nämnda faktum att Rolf Persson alltså är Sara Rudolfsson pappa...

Med parallella maktstrukturer och partifamiljer är det inte konstigt att det verkligen smäller till när det skär sig i relationerna. Det förklarar också, åtminstone delvis, varför konflikten och utspelen aldrig vill ta slut och varför oförrätter inte glöms bort i första taget.

Någon producent på SVT som vill ha uppslag till en rafflande såpopera som kan rullas ut under flera års tid borde få upp ögonen för Olofström. Manus är redan skrivet och verkligheten överträffar dikten.

Kanske blir det så här urspårat när ett och samma parti år ut och år in sitter vid makten – Socialdemokraterna har styrt Olofström sedan kommunen bildades. Som den brittiske historikern Lord Acton en gång skrev i ett brev: ”Makt tenderar att korrumpera och absolut makt korrumperar absolut”.

En sak är i alla fall säker. Olofströms kommun skulle verkligen må bra av ett maktskifte och sanningen är nog att S i Olofström också skulle må bra av det.

Läs mer