Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Gustafsson: Nykteristerna behöver nyktra till i alkoholfrågan

Folkhälsan i Sölvesborg är knappast hotad efter Louise Erixons beslut.
Anders GustafssonSkicka e-post
Publicerad 10 maj 2021
Anders Gustafsson
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Louise Erixon, kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg.
Louise Erixon, kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg.Foto: Johan Nilsson/TT

Louise Erixons (SD) beslut att tillåta hemkörning av alkohol i samband med catering har väckt starka reaktioner bland moralens väktare. Per Bengtsson, distriktsordförande för IOGT-NTO, skräder inte orden i tisdagens BLT.

”Borde inte all fokus i detta läge ligga på att minska trycket på akuten och pandemins effekter på barn i familjer med alkoholproblem? Det är inte läge att förvandla Sveriges kommuner till alkoholliberala lekstugor”, skriver han i en insändare.

”Det är inte första gången nykterhetsorganisationerna ropar sig hesa över småsaker.”
Anders Gustafsson
Annons

Det är mycket stora ord om en mycket liten förändring. Den egentliga skillnaden gentemot tidigare praxis handlar om hur man ser på begreppet ”serveringstid”. Måste serveringspersonalen stanna till alkoholen är uppdrucken eller till dess att serveringen är avslutad. Över den förändringen behöver inte glädjedödarna ligga sömnlösa om nätterna.

Det är inte första gången nykterhetsorganisationerna ropar sig hesa över småsaker. När en matvagn på stortorget i Karlshamn fick permanent tillstånd att servera alkohol blev Blekinge läns nykterhetsförbund så upprörda att de skickade ut ett pressmeddelande där de berättade att de var ”chockade” över tilltaget.

Och har du en organiserad nykterist som bordsgranne så ta för allt i världen inte upp frågan om gårdsförsäljning – storkapitalets försök att bakvägen avskaffa Systembolagets alkoholmonopol, om man ska tro IOGT-NTO.

Nykteristerna borde nyktra till lite i alkoholfrågan. Att små vinproducenter ska få sälja en flaska vin eller två till nyfikna vinentusiaster hotar inte folkhälsan. Att en matvagn får servera en öl tar oss inte tillbaka till 1800-talets fylleri. Eller för den delen att en krögare i Sölvesborg säljer lite vin till den hemlevererade maten utan att stanna kvar till dess att sista droppen vin är uppdrucket. För den som vill bli redlöst berusad finns mycket enklare och billigare sätt.

Insikten om alkoholens baksidor, vilken ska tas på allvar, behöver inte mynna ut i att säga nej till precis allting. De senaste decennierna har antalet stadigvarande serveringstillstånd ökat kraftigt medan alkoholanskaffningen på restauranger har varit mer eller mindre oförändrad; alkoholanskaffning på restauranger uppgick 1996 till 1,0 liter ren alkohol per capita medan den 2018 uppgick till 0,97 liter samtidigt som antalet tillstånd ökade med över 4 000. Det sätter förändringen i Sölvesborg i perspektiv.

Att göra en mindre strikt tolkning av lagar och regler för att fler restauranger ska överleva coronapandemin är utmärkt. Övriga kommunpolitiker runtom i länet borde följa Sölvesborgs exempel och inte lyssna på överdrifterna från nykteristerna.

Annons
Annons
Annons
Annons