Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tim Svanberg: Nu måste moderaterna i regionen ta sig samman

Det är mycket möjligt att det nya styret bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna inte överlever mandatperioden.
Tim SvanbergSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 12 november 2022
Tim Svanberg
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Håller det nya styret i regionen mandatperioden ut?
Håller det nya styret i regionen mandatperioden ut?Foto: BLT

2010 tog alliansen över makten i Ronneby. Då hade Ronneby styrts av Socialdemokraterna i över 90 år.

Historia har också skrivits i Karlshamn denna höst. Efter valet blev Moderaterna, efter en mycket stark valrörelse och ständiga självmål från Socialdemokratin, största parti i kommunalvalet och för några dagar sedan valdes Magnus Gärdebring till ny kommunstyrelseordförande och förpassade därmed det stora röda partiet till opposition efter över 100 år!

Annons

Lika historiskt var det givetvis efter valet 2018 i det som skulle bli Region Blekinge. Alliansen tog över makten efter evigheter i opposition och vi var många som med tillförsikt gladdes åt maktskiftet där moderaten Alexander Wendt tillträde som ordförande för Region Blekinge. Efter en kort tid på posten slutade Wendt av personliga skäl och Lennarth Förberg tog över i stället.

Men efter ett sekel av socialistiskt styre tar det tid att vända skutan och den chansen fick aldrig den borgerliga alliansen.

Styret plågades av flera bakslag till följd av att vara i minoritet och flera gånger gjorde Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna gemensam sak med följden att alliansens förslag röstades ned.

”Mycket av detta beror på hur hårt det interna trycket blir i Kristdemokraterna.”
Tim Svanberg

Lägg där till konflikter inom Moderaterna, att varken Kristdemokraterna eller Liberalerna ville gå till val gemensamt i alliansen och att åtminstone Liberalerna kände sig förfördelade. Saken gjordes säkert inte bättre av att SD-ledaren Björn Nurhadi i valrörelsen uttalade önskemål om att efter valet styra tillsammans med Socialdemokraterna. Att styret åkte på en rejäl smäll i valet 2022 vet vi och Liberalerna trillade ur fullmäktige.

Icke desto mindre fanns det och finns en majoritet på den högra planhalvan efter valet.

Moderaterna har tillsammans med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna majoritet i fullmäktige och med tanke på andra styren runtom i landet och i Blekinge var det minst sagt förvånande att Kristdemokraterna i detta läge valde det röda laget.

Vi vet från både Karlshamn och Ronneby att en samlad borgerlighet är en förutsättning för borgerlig valseger. Förberg är inte längre gruppledare för Moderaterna och inte heller Förbergs efterträdare Åsa Coenraads är gruppledare. Det är beklagligt att denna röra fått utspela sig och en av effekterna blev att Sverigedemokraterna knep platsen som oppositionsråd i stället för Moderaterna.

Det är mycket möjligt att det nya styret bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna inte överlever mandatperioden. Mycket av detta beror på hur hårt det interna trycket blir i Kristdemokraterna.

Om oppositionen samlar sig och det Moderata samlingspartiet tar på sig denna roll finns det en reell chans att en ny majoritet kan komma på plats. Men det kräver att Moderaterna verkligen samlar sig. Region Blekinge skulle må bra av att förpassa Christina Mattissons röda parti till opposition ytterligare några år.

Annons
Annons
Annons
Annons