1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nu lever vi i MP:s drömvärld...

Coronakrisen kommer att vara över en dag. Men en stor del av näringslivet riskerar att fortsatt befinna sig i kris om inte staten förebygger att bolag går under. Det gäller inte minst inrikesflyget.
BRA
Foto: Johan Nilsson/TT

Både flyg- och biltrafiken har minskat drastiskt i coronakrisens spår. Folk stannar hemma, handeln har stannat av. Blekingetrafiken har tappat 50 procent av sina resenärer (BLT den 30 mars). Sedan en tid tillbaka har dessutom all flygtrafik mellan Ronneby och Stockholm ställts in (SVT den 20 mars).

Ja, låter det inte som en miljöpartistisk drömvärld? Men vad som är Miljöpartiets våta dröm är dessvärre många andras mardröm.

Under mars drog BRA Flygresor, som står för 30 procent av inrikesflyget, ner sina flygningar till ett minimum. Samtliga 600 anställda korttidspermitterades (SVT den 14 mars). BRA var tvunget att ställa in 1 300 flygningar över hela landet. “Vi förstår att detta blir ett väldigt hårt slag mot landets tillgänglighet men vi har i nuläget inget val”, sa Geir Stormorken, vd för BRA (SVT den 20 mars).

Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.

Då hade dock SAS kvar några av sina avgångar mellan Blekinge och Stockholm, men det dröjde inte länge innan även de drogs in. För några dagar sedan meddelade SAS att de ställer in samtliga flyg från Ronneby. Kommunalrådet Roger Fredriksson (M) kommenterade då att “Just nu är vi väldigt isolerade, och det är väl bra för corona, men vi måste ändå ha en öppning.” (SVT den 3 april).

Och under måndagen (den 6 april) kom det slutgiltiga beskedet: BRA Flyg ansöker om företagsrekonstruktion. “Efter noggranna överväganden väljer företagets styrelse att ansöka om rekonstruktion och frysa verksamheten helt”, skriver företaget i ett pressmeddelande. Även om en rekonstruktion inte är lika illa som om flygbolaget försattes i konkurs är framtiden mycket osäker för BRA. Linjer kan komma att ställas in och framtiden är på så vis även osäker för Blekinges flygresenärer.

Detta är kort sagt en katastrof för svenskt inrikesflyg. Men inte nog med att bolagen och deras anställda lider. Att BRA ansöker om rekonstruktion är en katastrof även för näringslivet. Dels blir det en mycket ogynnsam konkurrenssituation för alla flygkunder om SAS får en alltför dominerande position på inrikesmarknaden.

Men framför allt bör vi komma ihåg att flyget är en grundförutsättning för många företag och privatpersoner i Sverige – och inte minst Blekinge. Flyget är mycket viktigare för Sverige än i många andra länder där avstånden är kortare.

Vi måste komma ihåg att den här krisen kommer att vara över en dag. Risken är då, när folk är friska, och sjukhuset tomma på coronapatienter, att många Blekingeföretag och privatpersoner fortsatt kommer att lida i sviterna av att kommunikationsmöjligheterna har blivit sämre.

Precis som med mycket annat, måste detta förebyggas. Regeringen bör gå in med finansiellt stöd till BRA under krisperioden för att flygen ska kunna återgå till det normala när vardagen återkommer. Staten måste garantera att det upprätthålls kommunikationer så att effekterna av coronaviruset inte blir värre än absolut nödvändigt.

Nej, det är knappast någon som vill leva i MP:s drömvärld. Frågan är om de själva vill det nu när den väl är här?

Läs mer

Ronneby

Avgjort om betalning till politiker

Överklagan avslogs efter beslutet för snart två år sedan

Coronavirus

Region Blekinge: Ytterligare covidfall har konstaterats

Statistiken har uppdaterats

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länet.

Familj

Andrea Lysebring och Tobias Andersson

Andrea Lysebring och Tobias Andersson i Ronneby fick den 8 juli en dotter, Annabelle, som vägde 4022 g och var 51 cm.

Bostad

Hotellägaren bor på 450 kvadratmeter

”Många tror det är en gammal skola”

Näringsliv

Klart: Han blir ny regionchef för Svenskt näringsliv i Blekinge

”Ser verkligen fram emot att träffa och lyssna på företagare”