Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nu är det dags att få slut på chefskarusellen

Den nye regiondirektören har sin beskärda del av arbete framför sig.
Ledare • Publicerad 17 juni 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Anders Johansson - ny regiondirektör i Blekinge.Foto: Marcus Palmgren

Sedan 2019 har chefsbytena inom regionen kostat närmare åtta miljoner kronor. Alltför många sjukvårdsdirektörer har betats av under den perioden. Den senaste hann bara jobba några månader innan hon frånträdde sin tjänst eftersom hon ”inte hade förutsättningar att lösa uppdraget” som hon själv angav. För det betalas det nu ut ohemula pengar - skattebetalarnas pengar, tagna från medborgarna för att bekosta vård och omsorg. Nuvarande regiondirektör Peter Lilja fick vid regionbildningen 2018 en högre lön än själva sjukvårdsministern: 145 000 kronor i månaden. Nu får han ytterligare 730 000 kronor när han slutgiltigt slutar.

Det är klart att tjänstemän och chefer på den här nivån uppbär ett mycket viktigt ansvar och ska ha en god lön. Men när direktör efter direktör lämnar sitt uppdrag och får avgångsvederlag efter avgångsvederlag - då framstår systemet som precis så dysfunktionellt som det är. Offentliga system har, och har alltid haft, en förmåga att bygga stora byråkratiska överbyggnader - region Blekinge är inget undantag.

Annons

Under måndagens eftermiddag höll regionen en presskonferens för att meddela vem den nye regiondirektören blir, efter Peter Lilja. Anders Johansson kommer närmast från Kristianstad kommun, där han varit kommundirektör under tre år.

Det har varit en gedigen rekryteringsprocess, säger regionstyrelsens ordförande när Johansson presenteras. Ja, det får vi sannerligen hoppas. Den nye regiondirektören måste helt enkelt besitta alla de egenskaper som behövs för att dels hantera ett galopperande budgetunderskott i halvmiljardsklassen, dels för att få hejd på den katapultcirkus som regionen har utgjort under senare år, med nämnda stora avgångsvederlag som följd. Mot bakgrund av att vårdpersonal nu även strejkar för att få bättre villkor, blir den karusellen än mer provocerande.

”Den nye regiondirektören måste helt enkelt besitta alla de egenskaper som behövs...”

Vad ser Johansson att region Blekinge behöver göra för att få stopp på alla chefsavhopp? Han nämner att chefsrekryteringar måste få ta den tid det tar, och när personen väl är på plats måste det finnas ett närvarande ledarskap så att alla får rätt förväntningar på varandra. Han nämner att han är en god relationsbyggare och analytiker; att han inte vilar på hanen, utan fattar de beslut som behövs.

Ja, han lär ha sin beskärda del av beslut framför sig.

Vid presskonferensen talade Anders Johansson om hur viktigt det är att kroka arm med näringsliv och kommuner för att skapa tillväxt i regionen. Att det är viktigt att synas för att locka människor till Blekinge. Det nya platsvarumärket nämndes. Det är bara att hoppas, att näringslivet får hålla i taktpinnen i det arbetet. Det är ju näringslivet som ytterst besitter den kompetensen, inte regionen.

Men Anders Johanssons allra viktigaste uppdrag under kommande år blir att skapa någon sorts stabilitet i en organisation som plågats av kaotiska förhållanden, både inom politiken och på tjänstemannanivå. Budgetunderskottet lär bli svårt nog ändå att tas med.

Men utan lugn och ro att arbeta blir det uppdraget helt dödfött.

Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons