GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nordstream 2, ett vapen i händerna på Vladimir Putin

Höstens elbrist är konsekvensen av ett europeiskt maktspel där Ryssland spelar en av huvudrollerna. Det är ett politiskt misslyckande att vi har hamnat här.
Publicerad 24 september 2021 • Uppdaterad 27 september 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Gasledningen Nordstream 2 blir ett nytt vapen i händerna på Vladimir Putin för att få sin vilja igenom.
Gasledningen Nordstream 2 blir ett nytt vapen i händerna på Vladimir Putin för att få sin vilja igenom.
Foto: Alexei Druzhinin

Att elpriset har stigit kraftigt den senaste tiden kan knappast ha undgått någon. Trots sommartemperaturer har Karlshamnverket stundvis bränt 140 000 liter olja i timmen. Det är naturligtvis inte bra ur klimatsynpunkt, men en minst lika viktig aspekt av den plötsliga efterfrågan på fossil energi har med europeisk maktpolitik att göra.

I bakgrunden finns Rysslands vilja att snabbt få Tyskland och EU att godkänna den nybyggda Nordstream 2, den andra delen av gasledningen i Östersjön som löper från ryska Viborg till tyska Greifswald.

Amerikanerna har länge rynkat på pannan åt Nordstream 2 och pekat på att gasledningen ökar Putins möjlighet att använda gasen som påtryckningsmedel mot Europa. Projektet stoppades därför 2020 med endast 16 mil kvar till följd av amerikanska sanktioner. Men så i juli kom Tysklands Angela Merkel överens med USA:s Joe Biden om att slutföra projektet. Villkoret för USA:s bifall var att Tyskland förbinder sig att aktivt verka för ”effektiva åtgärder” på europeisk nivå om Kreml skulle få för sig att använda gasledningar ”som ett vapen för att uppnå aggressiva politiska mål”.

Sedan dess har ledningen färdigställts och den 13 september meddelade Tysklands ansvariga myndighet för gasledningar (Bundesnetzagentur) att man nu har fyra månader på sig att certifiera ledningen och få grönt ljus från Europeiska kommissionen. Därefter kan gasleveranserna starta.

”Nu behövs inte bara ny kärnkraft i södra Sverige för att hantera elkrisen. En genomtänkt Rysslandspolitik på EU-nivå skulle också vara på sin plats.”
Carl-Vincent Reimers

Ryssland har dock redan börjat använda gasexporten som ett politiskt vapen. En anledning till elbristen i Europa som påverkar Sverige är nämligen att Kreml minskat sin gasexport genom Ukraina, det viktigaste transitlandet. Mykhailo Gonchar, ordförande för den Kiev-baserade tankesmedjan The Centre for Global Studies, uppskattar att den just nu oanvända kapaciteten i Ukrainas transitsystem för gasexport uppgår till den dubbla kapaciteten av Nordstream 2. Men det ryska statskontrollerade gasbolaget Gazprom väljer att inte använda den.

Syftet är såklart att pressa Tyskland och EU att så snabbt som möjligt godkänna Nordstream 2. Därför var det knappast en överraskning när Kremls talesperson Dmitrij Peskov den 16 september meddelade att ”ett snabbt öppnande av Nordstream 2 skulle balansera gaspriser i Europa”.

Om detta inte är att använda gasexport som ett vapen för att nå politiska mål är det svårt att se vad som skulle vara det.

Det är bara att konstatera att EU ännu en gång blivit en passiv åskådare inför vad som är en mycket genomtänkt rysk maktpolitik. Och vad säger att Putin inte är beredd att välja gasvapnet igen, när européerna inte går hans väg och vinterkylan ligger på?

Nu behövs inte bara ny kärnkraft i södra Sverige för att hantera elkrisen. En genomtänkt Rysslandspolitik på EU-nivå skulle också vara på sin plats.

Carl-Vincent ReimersSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.