Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Petter Birgersson: Nej, Magdalena Andersson – danskt korankaos är inget föredöme

Magdalena Andersson pekar på Danmark och menar att det landets regering visar handlingskraft i koranfrågan. Hon pekar på en fars.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 1 september 2023
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Den danska koalitionsregeringen, här med justitieminister Peter Hummelgard (S) i mitten har trampat i koranklaveret.
Den danska koalitionsregeringen, här med justitieminister Peter Hummelgard (S) i mitten har trampat i koranklaveret.Foto: Martin Sylvest

”Hvad må man, og hvad må man ikke?” Den danska tidningen BT låter inte så lite ironisk när den frågar sig vad den danska justitieministern Peter Hummelgaard (S) har för avsikt med lagstiftningen om att införa förbud mot koranbränning. Eller ”otillbörlig behandling av koranen och andra föremål med stort religiöst värde” som det heter.

Det har visat sig inte vara så lätt att avgöra vad som ska utgöra brottslig skändning, vilket var och en hade kunnat räkna ut på förhand. Och när politiker, som den danske justitieministern, ger sig in på att svara på exempelfrågor blir det förstås pannkaka av alltihopa.

Annons

Får man elda ett koranomslag som är fyllt med blanka sidor? Nej, enligt Hummelgard. Inte imitationer eller delar av en koran heller. ”Gör man det med avsikt att få världen att tro att man eldar en koran, då omfattas det av förbudet”, säger han till BT.

Att skriva av koranen och elda upp det skrivna ska däremot vara okej, enligt ministern. Men att som den dansk-iranska konstnären Firoozeh Bazrafkan strimla en koran och ställa ut den på en bönematta i ett konstgalleri, det ska vara förbjudet.

Justitieminister Hummelgard träder här in som smakdomare. ”Jag uppmanar henne att skapa något, skiva något måla något, hugga något i sten, skapa musik, vad vet jag, istället för att förstöra saker.”

Här kan man tala om att politiker lägger sig i konsten på en helt ny nivå.

En koran som strimlats före lagförändringen ska dock vara okej att ställa ut. Om Rasmus Paludan kan spela upp videor på gamla koranbränningar är däremot Hummelgard osäker på, där hänvisar han till kommande domstolsprövningar.

Att dela ut bilder på Muhammed i intim samvaro med en hund och en gris ska inte förbjudas. Satirteckningar ska vara okej. Däremot kan det komma att ses som otillbörligt att rita Mohammad på en koran.

När den frågan ställs har justititeministern lärt sig att hänvisa till att domstolarna får ”avgöra alla de kreativa exemplen”.

Det slutar nu inte där. För andra religiösa föremål än koranen kan bli föremål för otillbörlig behandling. Att elda ett kors på scen ska vara helt okej, enligt Hummelgard. Satanisterna kan känna sig lättade. Men – och ett viktigt men – är korset inte bara ett kors, utan ett krucifix – korset med Jesus – då är det förbud som gäller.

Oppositionspolitikern Steffen Larsen, Liberal Alliance, ställde sig undrande frågan varför denna åtskillnad gjorts.

Det är bara att hålla med Larsen. Den danska föreslagna lagen kommer inte att skapa ordning på något vis. Den kommer att begränsa yttrandefriheten men knappast hindra någon från att finna vägar att ändå retas med religiösa extremister och islamistiska stater. Danmark borde veta, sedan satirteckningarna med Mohammed. Magdalena Andersson borde veta sedan Lars Vilks rondellhundar.

Annons
Annons
Annons
Annons