Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nätjättarna skrattar hela vägen till banken

Många svenska hushåll har denna vinter betalat skyhöga elräkningar. Samtidigt bjuder svenska staten amerikanska nätjättar på gigantiska elrabatter. Hur rimligt är det?
Publicerad 5 april 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Mikael Damberg (S).
Mikael Damberg (S).Foto: Anders Wiklund/TT

Under många år har svenska staten lobbat för att utländska nätjättar ska etablera serverhallar i Sverige. ”Vi är redo för business och står till er tjänst”, avslutade ministrarna Isabella Lövin, Mikael Damberg och Ibrahim Baylan ett brev till cheferna för Amazon, Facebook och Google (Aftonbladet den 17 augusti 2020).

Och den svenska staten har sannerligen varit generös gentemot de amerikanska nätjättarna. Aftonbladet avslöjade 2020 att Facebook tilldelats etableringsstöd på sammanlagt 140 miljoner kronor från den svenska statskassan.

Annons

Men etableringsstöden är bara toppen på ett isberg av gåvor från svenska skattebetalare.

Den riktigt stora gåvan handlar om skattereduktion på el – och el behöver man i mängder för att driva en serverhall. Enligt Dagens Nyheter uppger Microsoft – som etablerat hallar i Gävle, Sandviken och Staffanstorp – att de vid full drift inom några år kommer att använda runt en terawattimme per år. Fram till 2050 spås en ökning i elkonsumtion från serverhallar på mellan 500 och 600 procent. Trenden drivs främst av de amerikanska datorjättarnas serverhallar (Dagens Nyheter den 5 april).

Skattereduktionen består av en 98-procentig rabatt på elskatten. Från 2017 till och med januari i år har serverhallarna fått drygt 1,3 miljarder i skattelättnader, enligt uppgifter DN fått från Skatteverket (Dagens Nyheter den 5 april).

”Om nu staten kan ge 98-procentig rabatt på elskatten till Amazon, Microsoft och Facebook – varför kan inte vår regering ge vanliga hushåll åtminstone halverad elskatt?”
Anders Gustafsson

De förmånliga skattereglerna finns till för att svensk industri ska ha goda konkurrensvillkor. Det är rimligt så länge det handlar om industri som skapar arbeten och skatteintäkter i Sverige.

Tyvärr gäller detta i begränsad utsträckning när det kommer till de amerikanska nätjättarna. Förhoppningarna från myndigheter och politiker om att serverhallarna skulle ge tusentals arbetstillfällen har visat sig vara fantasifoster.

Enligt en granskning i Aftonbladet häromåret hade Facebook – som alltså fått 140 miljoner kronor i etableringsstöd – 56 anställda. Nu är den siffran visserligen uppe i 76 anställda, enligt DN, men det är fortfarande otroligt lite i förhållande till stöd och skatterabatt.

Samtidigt som amerikanska nätjättar får stora stöd och enorma skatterabatter blir larmen om hur det står till med svensk elförsörjning allt fler.

Kommuner tvingas tacka nej till industrietableringar på grund av elbrist. Befintliga industrier får inte lov att bygga ut av samma anledning. Hushållen har under hösten, vintern och vårvintern fått betala skyhöga elräkningar. Sett i det ljuset framstår det allt mer svårförståeligt – ja, rent av obegripligt – att svenska skattebetalare ska ge skatterabatter i miljardklassen till en verksamhetsgren som sysselsätter ytterst få.

Den statliga myndigheten Riksrevisionen håller just nu på med en granskning av statliga insatser för att attrahera investeringar i datahallar (riksrevisionen.se den 12 november 2021), som väntas vara klar i sommar. Domen över den svenska frikostigheten lär bli hård. I ett läge där hushållen drabbas av skyhöga elräkningar, och en av de största frågorna är hur vi ska lyckas få fram mer el, framstår det allt mer orimligt att Sverige ger skatterabatter i miljardklassen till amerikanska nätjättar.

Och det är inte utan att man undrar. Om nu staten kan ge 98-procentig rabatt på elskatten till Amazon, Microsoft och Facebook – varför kan inte vår regering ge vanliga hushåll åtminstone halverad elskatt? De skyhöga elpriserna vi upplevt nu kommer inte att vara ett en engångsföreteelse.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons