Nästa stora kris kan starta i Italien

Ledare Artikeln publicerades
Världens äldsta bank, snart i konkurs.
Foto:Luca Bruno
Världens äldsta bank, snart i konkurs.

Världens äldsta bank hänger på fallrepet. Italiens bankkris riskerar dra med sig resten av Europa ner.

Det talas inte mycket i Sverige om "Monte dei Paschi di Siena", världens äldsta bank som grundades 1472. Nu, 544 år senare, kan dess undergång vara nära. Mer än en tredjedel av deras lån beräknas vara "dåliga" och kommer kanske inte kunna betalas tillbaka. I värsta fall väntar bankrutt, enligt EU:s stresstest av banken.

Situationen är bättre för andra italienska banker, men tyvärr inte bra. Alla sitter ute med stora lån som aldrig kommer betalas tillbaka. Marginalerna är små och en ny lågkonjunktur kan bli en fullskalig bankkris. Italien kan bli det nya Grekland.

Deras statsskuld är redan 134 procent av BNP, innan några banker har behövt räddas.

  Med tanke på alla varsel och allt lidande som den förra finanskrisen innebar också för oss har Italiens bekymmer gått förvånande tyst förbi de svenska medierna. Det är som om vi inte förmår se riskerna förrän de värsta scenarierna har inträffat. Frågan är hur risken för en bankkris ska hanteras, så att den inte blommar ut.

  Stora räddningspaket har tidigare skapat upprördhet och protester. Hur kan man rädda banker samtidigt som man tvingas spara in på välfärd och bidrag? Svaret är att när bankerna kraschar så följer även välfärdsstaten med ner. Samtidigt finns det något stötande i att de som tjänat pengar på att spekulera och låna ut ska kunna gå oskadade därifrån, medan skattepengar plöjs ner i deras banker.

  Därför är det bra att nya EU-regler förbjuder sådant stöd. Dels är det orättvist, dels uppmuntrar det till vilda spekulationer om staten täcker förlusterna. Om en bank räddas måste pengar först tas från de som äger, eller har investerat, i banken.

  Problemet i Italien är att bankobligationer är populära även bland allmänheten. En räddningsaktion skulle därför ändå drabba allmänheten, och skapa missnöje. Men något annat bra alternativ finns inte. Den som har investerat i en bank har tagit en risk.

  Utöver att hålla koll på situationen i Italien borde vi även dra lärdomar för att undvika liknande situationer i framtiden. Ekonomen Hyman Minsky har beskrivit hur framgångsrika ekonomier skapar enorma risker genom att bli alltför trygga i tron på att uppgången kommer vara för evigt.

  När vi inte längre räds nedgången slutar vi att spara och amortera. Vi tar lån som vi inte rimligen kan betala tillbaka under vår livstid, och lever på hoppet att det som vi köpt för pengarna (som en bostad) kan säljas för samma summa. Detta gäller både människor och företag.

  Ett sådant beteende är frestande, men när en kris kommer blir det uppenbart att det som är belånat till sist tillhör banken. När företag tvingas sälja sina fabriker och folk sina hus förvärras krisen.

  Sverige är ett av världens mest belånade länder. De närmaste decennierna behöver vi ändra på det, annars kan följderna blir svåra. Vi ska inte hamna där Grekland var i går, och Italien är i dag.