Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Gustafsson: När politiker och byråkrater leker riskkapitalister

En bra företagspolitik handlar inte om bidrag utan om ett gott företagsklimat.
Anders GustafssonSkicka e-post
Publicerad 8 januari 2019
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Foto: Maria Jörgel Andersson

Våra politiker lägger varje år tiotals miljarder skattekronor på företagsstöd som ska leda till morgondagens framgångssagor inom näringslivet, som ska ge oss jobb, välstånd och skatteintäkter. På politikersvenska kallas det för aktiv näringspolitik. Dess främsta tillskyndare finns inom Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Bakgrunden till miljardrullningen till företagen, enligt den aktiva näringspolitikens tillskyndare, är analysen att marknadens aktörer – banker, affärsänglar, riskkapitalister – inte är tillräckligt riskbenägna för att satsa på innovationer. Och då måste politikerna komma till de förmodat innovativa företagens undsättning.

Annons

Ny forskning från forskningsinstitutet Ratio, som under fem år bedrivit ett forskningsprojekt med ett femtiotal nya studier, visar dock att den aktiva näringspolitiken kostar mer än den smakar. ”Det är med andra ord ytterst tveksamt om företagsstöden faktiskt bidrar med tillväxt och nya jobb”, summerar de i en debattartikel i Dagens Nyheter (DN den 29 december). Och de fortsätter: ”Myndigheter och politiker kan svårligen att identifiera de företag eller sektorer där framtida innovationer kommer att uppstå. De saknar både den information och de incitament som krävs.”

Forskarna – Nils Karlsson, Christan Sandström, Karl Wennberg – bakom debattartikeln varnar dessutom för att företagsstöden leder till förekomsten av bidragsentreprenörer. Det vill säga företag som i stället för att skapa nya produkter och tjänster jagar bidrag från skattebetalarna.

Men om politiker och byråkrater är usla på att agera riskkapitalister med våra gemensamma tillgångar, vad ska de då göra? Vilken näringspolitik är bättre?

Ratio-forskarna menar att våra politiker borde ägna mer tid och kraft åt att göra företagsklimatet bättre generellt. De höga skatterna, på löner och kapital, hämmar entreprenörskap. Beskattningen av personaloptioner gör det svårt för företag att behålla talanger i nya snabbväxande företag. Omständliga regelverk lägger krokben. Bostadsbristen gör personalförsörjningen svår för snabbväxande företag i behov av spetskompetens.

Men hur ska det finansieras? Ja, de miljarder som läggs på företagsstöd borde räcka en bra bit för att få till en bättre företagspolitik, en passiv sådan alltså.

Annons
Annons
Annons
Annons