unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Anders Gustafsson: När politiker och byråkrater leker riskkapitalister

En bra företagspolitik handlar inte om bidrag utan om ett gott företagsklimat.
Foto: Maria Jörgel Andersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.

Våra politiker lägger varje år tiotals miljarder skattekronor på företagsstöd som ska leda till morgondagens framgångssagor inom näringslivet, som ska ge oss jobb, välstånd och skatteintäkter. På politikersvenska kallas det för aktiv näringspolitik. Dess främsta tillskyndare finns inom Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Bakgrunden till miljardrullningen till företagen, enligt den aktiva näringspolitikens tillskyndare, är analysen att marknadens aktörer – banker, affärsänglar, riskkapitalister – inte är tillräckligt riskbenägna för att satsa på innovationer. Och då måste politikerna komma till de förmodat innovativa företagens undsättning.

Ny forskning från forskningsinstitutet Ratio, som under fem år bedrivit ett forskningsprojekt med ett femtiotal nya studier, visar dock att den aktiva näringspolitiken kostar mer än den smakar. ”Det är med andra ord ytterst tveksamt om företagsstöden faktiskt bidrar med tillväxt och nya jobb”, summerar de i en debattartikel i Dagens Nyheter (DN den 29 december). Och de fortsätter: ”Myndigheter och politiker kan svårligen att identifiera de företag eller sektorer där framtida innovationer kommer att uppstå. De saknar både den information och de incitament som krävs.”

Forskarna – Nils Karlsson, Christan Sandström, Karl Wennberg – bakom debattartikeln varnar dessutom för att företagsstöden leder till förekomsten av bidragsentreprenörer. Det vill säga företag som i stället för att skapa nya produkter och tjänster jagar bidrag från skattebetalarna.

Men om politiker och byråkrater är usla på att agera riskkapitalister med våra gemensamma tillgångar, vad ska de då göra? Vilken näringspolitik är bättre?

Ratio-forskarna menar att våra politiker borde ägna mer tid och kraft åt att göra företagsklimatet bättre generellt. De höga skatterna, på löner och kapital, hämmar entreprenörskap. Beskattningen av personaloptioner gör det svårt för företag att behålla talanger i nya snabbväxande företag. Omständliga regelverk lägger krokben. Bostadsbristen gör personalförsörjningen svår för snabbväxande företag i behov av spetskompetens.

Men hur ska det finansieras? Ja, de miljarder som läggs på företagsstöd borde räcka en bra bit för att få till en bättre företagspolitik, en passiv sådan alltså.

Läs mer

Susanne Jansson.

Kultur

På gränsen mellan spänning och skräck

Havet skrämmer och lockar, och Susanne Jansson balanserar skickligt på gränsen mellan det naturliga och övernaturliga, skriver recensenten Bella Stenberg.

Författaren och översättaren Dmitri Plax har skrivit en drygt sexhundra sidor lång bok fylld av hågkomster, förtvivlan och kärlek, allt ackompanjerat av egna illustrationer.

Kultur

Kämpar mot tiden för att hålla kvar minnet av den älskade sonen

Författaren och översättaren Dmitri Plax son Peter mördades i augusti 2019 av en skolkamrat.

Agneta Pleijel är aktuell med boken ”Dubbelporträtt. En roman om Agatha Christie & Oskar Kokoschka”.

Kultur

Ömsint insikt när Pleijel diktar om Agatha Christies konstnärsmöte

I ”Dubbelporträtt” möts två starka konstnärliga och litterära personligheter i en insiktsfull dialog om konsten och livet.

Donia Salehs debutroman är snarare ett tillstånd än en berättelse.

Kultur

Donia Saleh fångar känslan hos frustrerade unga tjejer

Leila och Amila kämpar med att hitta sig själva bland allt som känns ytligt och falskt.

Nina Björk står för levande motstånd

Veckans böcker

Nina Björk står för levande motstånd

Recensenten Fedja Wierød Borčak har läst en bok som sprudlar av energi och intellektuell fantasi.

Prisas för ”perfekta” kostymbyxor för kvinnor

Innovatörer

Prisas för ”perfekta” kostymbyxor för kvinnor

Blekinges bästa innovatörer uppmärksammades