Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mycket talar för att elkrisen kommer att förvärras

Hur kommer södra Sverige att påverkas av att elkonsumtionen i norr spås öka dramatiskt? Ledarredaktionen har intervjuat Henrik Svensson, kraftverkschef på Karlshamnsverket, för att få svar.
Publicerad 30 maj 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Kraftverkschefen på Karlshamnsverket Henrik Svensson.
Kraftverkschefen på Karlshamnsverket Henrik Svensson.Foto: Lena Ehring

Den gröna industrivågen som nu drar fram i norra Sverige kan inte ha undgått någon, senast i förra vecka fick den stor uppmärksamhet i SVT:s rapport.

I Boden ska det nya stålbolaget H2 Green Steel bygga en storskalig anläggning för fossilfri ståltillverkning. I Gällivare etablerar nybildade Hybrit världens första produktionsanläggning för fossilfri järnsvamp. I Skellefteå bygger Northvolt en fabrik för tillverkning av litiumjonbatterier för elbilar.

Annons

En sak dessa industrietableringar har gemensamt är att de kommer att sluka enorma mängder el. LKAB har aviserat ett elbehov motsvarande en tredjedel av dagens elproduktion för att möta efterfrågan på fossilfritt stål. Och el finns det gott om i norr i form av framför allt vattenkraften men också stora vindkraftparker. Men hur kommer södra Sverige att påverkas av att elkonsumtionen i norr spås öka dramatiskt?

Ledarredaktionen frågade Henrik Svensson, kraftverkschef på Karlshamnsverket, om hur han ser på saken..

Hur beroende är vi i södra Sverige i dag av elproduktion i norr?

– Helt beroende. Södra Sverige (elområde 4) är självförsörjande endast till 30 procent. Den el som kommer till södra Sverige kommer nästan uteslutande från norr.

Men om norra Sverige i högre utsträckning än i dag kommer att konsumera den el som produceras där i stället för att den överförs till oss, var ska vi i södra Sverige få vår el ifrån?

– Bra fråga! Allt annat lika så går ekvationen inte ihop. Det som kommer att krävas är en storskalig utbyggnad av kraftproduktion även i söder, en stor andel av den kommer att behöva vara planerbar och så klart fossilfri. Ökad sammankoppling med grannländerna på andra sidan av våra kuster kan komplettera. Oavsett vilket är det gigantiska projekt och gigantiska investeringar som tar decennier att genomföra.

Redan i dag är elförsörjningen i södra och mellersta Sverige ansträngd vilket är en hämsko för jobb och tillväxt. Får vi vänja oss vid den situationen?

– Det beror på vilket tidsperspektiv du har men mycket talar för att situationen kommer att bestå och kanske förvärras de närmaste åren.

Finns det någon politisk plan för hur vi ska få elen att räcka till i Sverige när efterfrågan på el ökar?

– Jag är inte politiker och vet inte vad en ”politisk plan” är men om du menar en konkret handlingsplan med konkreta projekt så är mitt svar nej.

Annons

I södra Sverige har planerbar elproduktion under lång tid lagts ner – under två decennier har sammanlagt sex kärnkraftsreaktorer stängts i södra Sverige – hur klokt var det med tanke på dagens utmaningar?

– Sett i backspegeln är det alltid lätt att säga vad man skulle ha gjort i stället. Självklart är det så att med ytterligare 3-4 kärnkraftsreaktorer i drift hade södra Sverige varit i en högre grad självförsörjande på el. De begränsningar i överföringen av el från norr till söder vi nu ser hade heller inte behövts då de paradoxalt nog till stor del beror på just avsaknaden av planerbar synkront ansluten elproduktion i södra Sverige, avslutar Henrik Svensson.

En gång i tiden hade Sverige ett av världens bästa, mest robusta och driftsäkra kraftsystem. Det var då det. Man får väl passa på att gratulera kärnkraftsmotståndarna i Centern, Miljöpartiet och Vänstern för bedriften. Hoppas att de är nöjda, själv är jag mest orolig.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons