Mutorna visar att fisken ruttnar från huvudet

Ledare Artikeln publicerades
Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket, verkar likgiltig inför korruptionsanklagelserna mot verket. Det borde innebära slutstation för henne som generaldirektör.
Foto:Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket, verkar likgiltig inför korruptionsanklagelserna mot verket. Det borde innebära slutstation för henne som generaldirektör.

För tio år sedan hade skandalen på Trafikverket, visad i måndagens Kalla Fakta, varit överallt, på alla kanaler. Det handlar om att tjänstemän på verket tagit emot mutor, eller smörjmedel som det kallas, från entreprenörer i vägmålarbranschen. Det handlar om golfutrustningar, läsplattor och i något fall tiotusentals kronor. Den här skandalen är värd mer än att försvinna i medieflödet. Den säger något om vår samtid.

För inte så länge sedan levde vi med bilden av Sverige som ett land fritt från korruption. Sedan inträffade mutskandalen i Göteborg (2010), och bilden förändrades. Vänskapskorruption av slaget "betala en krona för en tomt" har funnits länge. Men bilden av Myndighetssverige har ändå varit, att här arbetar vi enligt reglerna.

Tyvärr har en rad fall uppdagats under senare år som håller på att smula sönder bilden av den kompetente tjänstemannen. Mutor på Migrationsverket (2008/2014), mutor inom Polisen angående upphandlingar av pass, (2017), och nu tjänstemän på Trafikverket som tar emot mutor. Fler exempel finns säkert några sökningar bort på nätet.

I Trafikverkets fall, enligt Kalla Fakta på TV4 under måndagskvällen, kallas det ”smörjmedel” för det handlar om att ”stärka banden” mellan entreprenör och Trafikverkets tjänstemän under pågående kontrakt. I själva verket är det uppenbart var det handlar om. Golfutrustningar, svetsar, nycklar till fjällstugor göms på lägliga ställen längsmed vägen som ska streckmålas. Tjänstemän på Trafikverket plockar upp, och så är det borta. Mutor om 50000 kronor i reda pengar överlämnades i ett fall.

    Det riktigt farliga är om det växer fram en tystnadskultur i Myndighetssverige. Något liknande såg vi i somras, i Transportstyrelseskandalen. Missgrepp ska helst sopas under mattan. I detta fall lämnar visselblåsare information till Trafikverket men inget händer, vilket generaldirektör Lena Erixon skjuter ifrån sig med en axelryckning. Det är en likgiltighet inför mutkulturen och våra skattepengar som borde få henne avsatt.

    I början av september skrev vi på ledarsidan om att turnerande myndighetschefer förstör Sveriges förvaltning. Även Lena Erixon är en sådan: Vägverket, Försvarets Materielverk, Trafikverket. Hon har också varit ordförande i Arbetsförmedlingens styrelse.

    Den här skandalen är värd all uppmärksamhet. Den visar en myndighetskultur som håller på att förfalla. Det allvarligaste av allt är generaldirektören som ser, men som verkar fullständigt oberörd. Ser det ut så på hela Trafikverket?

    Fisken ruttnar, som bekant, från huvudet.